10 najpopularnijih ruskih imena

Ovih 10 najpopularnijih ruskih imena mahom se daju u Srbiji.

5 popularnih ženskih imena ruskog porekla:

  1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.
  2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači „zdrava, srećna, sveta“.
  3. Maša – nastalo je od imena Marija. Pominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je „gospođa“, a drugo „ona koju Bog ljubi“.
  4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.
  5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači „mir, spokojstvo„.

5 popularnih muških imena ruskog porekla:

  1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slovenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola „boriti se“, a drugi je morfem slav, čest u slovenskim imenima.
  2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – „Bog je milostiv“. Ovo ime je univerzalno, odnosno može biti muško i žensko.
  3. Igor ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingvar, što znači „branilac mora“.
  4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači „branim“ i imenice anér (u genitivu andrós) što znači „čovek, junak“.
  5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači „Bog je milostiv“.