Postoji 5 glavnih razloga zašto neka ideja ili cilj ne mogu da se ostvare i veliki broj njih dolazi spolja. Te nemamo previše kontrole nad njima, ali tu je uvek i onaj unutrašnji aspekt, odnosno načini na koji sami sebe sabotiramo.

To uglavnom nije nešto svesno, jer niko ne želi da sam sebe onemogući u ostvarivanju svog punog potencijala. Ali efekti su isti, bilo da smo mi svesni njihovog izvora ili ne. Zbog toga, važno je da ne krivimo svet bespotrebno. Nego da krenemo prvo od sebe, pa tek onda da analiziramo spoljne faktore.

Ovo su 5 razloga

Nedostatak ambicije

Ukoliko vam se čini da prosto plutate rekom nizvodno bez ikakve kontrole, moguće je da vam nedostaje ambicija. To ne mora da bude ambicija u tradicionalnom smislu. Odnosno želja za velikim novcem ili slavom, već neki konkretan cilj koji želite da ostvarite. Kada se jednom prepustite, teško je vratiti se u neki sistem planova i ciljeva, ali nije nemoguće. Uvek možete krenuti od sitnijih i kratkotrajnih ciljeva. Pa kasnije prilagoditi očekivanjima onome što ste u stanju da ispunite.

Prezauzeti ste

Lako se može desiti da sebe preopteretite obavezama koje nisu toliko važne, a koje uzimaju puno vremena. Usled toga, verovatno nećete imati dovoljno vremena i snage za druge stvari, koje zapravo treba da vam budu bitne. Razmislite o tome sledeći put kada nešto „morate“ i kada negde jurite. Napravite pauzu i rasporedite prioritete po pravoj važnosti i po ključnim efektima koji imaju na vaš život.

Potcenjujete sebe – jedan od 5 razloga

Mnogi ljudi svoj potencijal iskoriste zato što ga ne vide i umesto toga sami sebe nepotrebno ograniče neosnovanom sumnjom. To znači da oni veruju da neće uspeti u nečemu i pre nego što zapravo probaju to da postignu. Čak i ako ne uspete u nečemu, ne treba da odustanete od toga. A naročito ne da sebe unapred predodredite za neuspeh. Umesto da sebi kažete kako ste nesposobni. Zamislite da ćete uspeti u nečemu, to će vas sigurno dodatno motivisati da makar probate.

Strah od uspeha

Strah od neuspeha ima smisla, a da li ga ima strah od uspeha? I on je uobičajeniji nego što biste pomislili i nije sramota da vam se to desi. Tada sebi postavljamo pitanje šta raditi sledeće nakon što ostvarimo cilj. Da li moramo da i dalje podižemo lestvicu a, vrlo često, tu je i strah od same promene koju će doneti ispunjenje nekog cilja. Zbog toga se dešava da ostajemo u zoni komfora. Ali moramo ipak naterati sebe da se makar jednom ne plašimo svog uspeha.

Previše razmišljanja

Ukoliko vam se dešava da previše razmišljate o nečemo i onda na kraju to uopšte ne uradite, niste sami. Mnogi na taj način pokušavaju da izvagaju sve mogućnosti kako ne bi došlo do nekog iznenađenja. Ali troše previše energije i izgube volju za konkretnim akcijama. Da, tačno je da nekada treba odustati od planova ili ih izmeniti. Ali previše analize retko kad može da donese išta korisno.