Kreativni hobiji su najbolji način da iskoristite svoje slobodno vreme.

Sećate se onog perioda pandemije, koja se čini kao da je bila pre 5 godina, kada smo mnogo vremena proveli kod kuće i shvatili da moramo da naučimo kako sebe da zabavljamo? Ovo su hobiji kojima se možete baviti kod kuće kako biste uposlili sebe onda kada vam je to potrebno.

Ovo su samo neki kreativni hobiji.

Naučite kaligrafiju

Nisam sigurna da li taj predmet u školama još uvek postoji, ali mi smo imali predmet koji se zvao opšte tehničko obrazovanje. Sećam se jer smo svi govorili “idemo na OTO”. Na tom smo predmetu učili neke korisne, kao i neke ne tako korisne stvari – između ostalog i kaligrafiju. Naravno, danas ne bih umela ništa da napišem na taj način, ali sećam se da je bilo baš zanimljivo. Zato, isprobajte kaligrafiju. Kupite opremu koja vam je potrebna i uključite YouTube – sigurno možete da pronađete neke dobre tutorijale.

Vez

Moraću ponovo da pozovem sećanja u pomoć. Moja baka i mama se bave vezom, ali one vezu goblene. Kad sam bila mala, mama bi skuvala kafu, razvukla platno za vez po velikom trpezarijskom stolu, razdvojila konce po nijansama i onda bi sela i mirno, uz kafu, vezla goblen. Baku nikad nisam videla kako veze, jer ne živi sa nama, ali jesam videla njene radove – i zaista je u pitanju posebna vrsta umetnosti.

Heklanje i štrikanje

Prečudno je kako smo se vratili ovim stvarima kada smo bili saterani u ćošak. Tokom pandemije smo svi počeli da ludimo kod kuće, pa smo se hvatali za svaki vid pomoći koji možemo da pronađemo. Tako smo se setili veza, heklanja i štrikanja. Za heklanje se koristi dobro poznati beli konac. Onaj od kog su isheklani miljeji (nemam pojma kako glasi množina od reči “milje”) koje su imale, ili još uvek imaju, naše bake u svojim dnevnim sobama. Heklanje je, isto kao i vez, način da se samo skoncentrišemo na nešto što radimo i da isključimo misli. Štrik je, naravno, ista stvar samo korišćenje vunice. Ako naučite da štrikate – jasno je da svim prijateljima treba da poklonite šalove za praznike!

Bojite i crtajte

U jednom momentu su na Instagramu bile izuzetno popularne one mindfulness bojanke. Mogli ste da ih popunjavate kako ste hteli, jer je cela bojanka bila vama na usluzi. Ja sam imala jednu takvu i drugarica i ja smo je popunjavale zajedno. Skuvamo kafu, sednemo, po celoj sobi razvučemo bojice i onda zajedno bojimo jedan crtež. Bilo je zanimljivo jer smo to radile na potpuno drugačiji način.

Učite novi jezik

Učenje novog jezika je pravi izazov za mnoge koji ne znaju šta će sa sobom kada se vrate s posla. Naravno, uvek možete da skinete neku aplikaciju koja vam u tome može pomoći, ali ipak je mnogo bolja opcija da naučite jezik uz pomoć osobe kojoj je taj jezik maternji. Predavače možete da pronađete na mnogim platformama ili blogovima. Kupite veliku svesku, hemijske i markere – i pripremite se za učenje jezika o kojem mislite već neko vreme – jer ova jesen je savršena za učenje!