Najbolji filmovi su u suštini širok i nedefeinisan pojam. Za svakoga je dobro nešto drugo, nešto što njemu pripada. Ali se najčešće identifikujemo sa filmovima koji su rađeni po istinitom događaju. Podsvesno, onim filmovima koji su puka fikcija, ma koliko bili velelepni, oduzimamo na značaju. Jer to su ipak samo glumci i bujna mašta scenariste i vanredno umeće reditelja. Sa onima snimljenim po istinitim događajima lakše se identifikujemo, a iskustva junaka povezujemo sa sopstvenim. I baš iz tog razloga za filmove nastale po istinitom događaju kažemo da su najbolji filmovi.

FILMOVI

 1. Lorens od Arabije – Lawrence of Arabia (1962)

  Epska saga o životu Tomasa Edvarda Lorensa, britanskog arheologa, pustolova, pisca i vojnika. On je odigrao presudnu ulogu tokom arapske pobune protiv Turaka u Prvom svetskom ratu, ali i jednom od najpoznatijih teoretičara gerilskog ratovanja.

  2. Šindlerova lista – Shindler’s List (1993)

  Kako su bestijalni zločini nacista postajali sve masovniji, tako je i Šindler u svojoj fabrici zapošljavao sve više Jevreja, znajući da je to način da ih sačuva od pogroma.

  3. Igra kodova – The Imitation Game (2014)

  Scenarista Grejem Mur uspeva verno da nam dočara lik Alana Tjuringa, matematičara i kriptografa, oca modernog računarstva koji je tokom Drugog svetskog rata uspeo da „razbije“ Enigmu, nacističku mašinu za šifrovanje radio-telegrafskih poruka, što će saveznicima u velikoj meri omogućiti da dobiju obaveštajni rat.

  4. Pijanista – The Pianist (2002)

  Svu tragediju jevrejskog naroda možda najbolje oslikava činjenica da je Špilman svoje traumatično iskustvo zabeležio u memoarima Smrt grada 1946. godine, ali knjiga je sklonjena od očiju javnosti jer takvo svedočenje nije bilo po volji komunističkim cenzorima.

  5. Avijatičar – The Aviator (2004)

  Briljantno ispričana povest starog majstora Martina Skorsezea o jednoj od najfascinantnijih figura 20. veka, Hauardu Hjuzu, industrijalcu, glamuroznom filmskom producentu, donžuanu, ali i ekscentriku koji pati od opsesivno-kompulzivnog sindroma.