Pop-rok albumi devedesetih su ispunjeni kvalitetnom muzikom koja se i danas sluša. Ali i počecima turbo folka i dens pravca. Izdvojili smo pet pop-rok albuma najboljih po našem izboru. Dakle, oni nisu prošli zvaničnu kategorizaciju.

Kada se pomenu devedesete godine, barem što se muzike tiče, vezuju za turbo folk i čudni dens pravac. Ali su u tom periodu nastali i najboji pop-rok albumi na teritoriji cele bivše Jugoslavije.

Pojedini istaknuti i veoma poznati muzičari su upravo u tom periodu snimili svoje najbolje pesme. Ali i albume koje su već psotale evergrin domaže zabavne muzike i koji će se zauvek pevati na žurkama i po diskotekama.

Najbolji pop-rok albumi koji su nastali devedesetih

  1. DA TI KAŽEM ŠTA MI JE – Zdravko Čolić (1990)

Čolić je 1990. sa Goranom Bregovićem uradio album Da ti kažem šta mi je, koji je objavila privatna beogradska izdavačka kuća „Komuna”. Materijal sa albuma je promovisan na festivalu „Mesam” 1991. godine. Na njemu se našla obrada narodne pesme Čaje šukarije (u kojoj peva devojčica Ivana, glumica iz filma Kuduz), koja se izdvaja kao najveći hit, kao i numere Čija je ono zvijezda, E draga, draga i Da ti kažem šta mi je, naslovna pesma sarajevskog autora Dina Merlina.

  1. PETA STRANA SVIJETA – Merlin (1990)

Godine 1990. „Merlin“ objavljuje album „Peta strana svijeta“ s hitovima „Harmonika“, „Šta ti značim ja“, „Pala magla“, „Učini mi pravu stvar“, „Sa mojih usana“. 1991. godine grupa „Merlin“ nastupa na YUTEL-ovom koncertu za mir, na kojem izvodi pjesmu „Ljubav nema granica“, koja je napravljena specijalno za tu priliku, a obrada je grupe „Queen“ – „We Will Rock You“.

  1. NEKO NAS POSMATRA – Ekatarina velika (1993)

U maju 1993. EKV  objavljuje album Neko nas posmatra koji, kao suprotnost prethodnom albumu, karakterišu topliji i pristupačniji zvuk i komunikativnije i otvorenije teme posebno prepoznatljive u pesmama „Zajedno“, „Just let me play some modern RNR music“, „Jadransko more“, „Ponos“. Ovo je takođe prvi i jedini album benda koji sadrži obrađenu pesmu, a to je numera „Istina mašina“ jugoslovenskog rok benda „Tajm“.

4. CRNI PLES – Oktobar 1864 (1990)

Grupa Oktobar 1864 nastala je 1984. godine. Grupu su osnovali Goran Tomanović, Zoran Karapandža, Željko Mitrović i Dean Krmpotić. Tanja Jovićević se pridružila sastavu krajem 1984. godine. Prvi album pod nazivom Oktobar 1864. objavljuju 1987. a snimljen je u legendarnom studiju „O“.

5. BE-BE – Vampiri (1992)

Sećate se filma „Mi nismo anđeli“? E, upravo se sve dobro poznate pesme iz prvenca reditelja Srđana Dragojevića nalaze upravo na ovom albumu „Vampira“. Radilo se o četiri pesme: Subota je uveče (a ja nemam para), Zaljubljena tinejdžerka, Be-be i Nebo.

Vampiri se inače pojavljuju u Mi nismo anđeli u sceni na bazenu (žurka kod Dude) u kojoj izigravaju uobražene tinejdž-zvezde koji obesno guraju devojke u bazen. Iste godine nastupili su na Jugoviziji 1992, poslednjem jugoslovenskom izboru za predstavnika na Pesmi Evrovizije, sa pesmom Ding ding dong i osvojili drugo mesto (41 poen), tri poena manje od Ekstra Nene. Pesme iz filma Mi nismo anđeli i Ding ding dong uvrštene su na treći album, Be-be, koji je sastav 1993. objavio za novog izdvača ZAM Rake Đokića. Osim ovih pesama, na njemu se nalaze i Surfer BoyPoziv na ples (obrada I Saw Her Standing There od Bitlsa) i Kad mi kažeš ne.