Iz godine u godinu smenjuju se trendovi kada je u pitanju nega lica, a razlike između svakog od njih navode nas na pitanje: koji je tip nege dobar za našu kožu i da li je potrebno mnogo novca kako bismo izgledali negovano i „zategnuto“.

Ukoliko se osvrnemo na 2021. godinu, većina trendova iz oblasti nege lica zasnivali su se na „skinimalizmu“ – (kovanica od engl. skin – koža i reči minimalizam) jednostavnoj, razumljivoj rutini koja je podrazumevala negu u što manje koraka, i sa što manje različitih proizvoda.

A zatim je došla 2022. godina, kada se situacija okrenula za 180 stepeni – a sve više trendova koji su vezani za negu lica podrazumevalo je „statusnu negu“ – veliku količinu proizvoda za negu lica u kombinaciji sa raznim tretmanima.

Statusna nega – pojam koji je obeležio godinu koja izmiče

Tokom protekle dve godine došlo je do značajnog napretka u industriji lepote – ako su ranije potrošači češće i spremnije eksperimentisali na polju noviteta u šminkanju, sada proizvodi koji obećavaju da će pružiti temeljnu negu kože, nakon čega nema potrebe za korišćenje pudera, pudera i korektora, dolaze u prvi plan. Novi ritual kao imperativ je stavlja svakodnevnu negu koja podrazumeva osvešćen i sistematičan pristup, ali i dobre organizacione veštine – budući da je u sebe uključivao i razne tretmane lica koji zahtevaju dodatno vreme. Na scenu su došli proizvodi koji neguju i hrane kožu, uklanjaju postojeće nesavršenosti i posle kojih šminka neće biti ni potrebna – što je na neki način statusni simbol današnjice. Sa smenom trendova, izmenio se i fokus, a pravilo „manje je više“ ustupilo je mesto kozmetičkom izobilju i preterivanju.

Glavna tema ovakve nege jesu ozbiljne investicije – kako finansijske, budući da luksuzni proizvodi za negu često koštaju i po nekoliko desetina hiljada dinara, tako i vremenske, jer nema tog tretmana lica koji može doneti rezultate, a koji nam ne oduzme makar sat i po vremena.

Širom sveta žene se trude da očuvaju mladolikost i prirodnu lepotu na sve moguće načine. Ali nažalost, često se zbog neadekvatne nege i velikog broja tretmana koji nisu prilagođeni tipu kože postiže potpuno suprotan efekat. Pojam „statusne kože“ većina ljudi bi doživelo potpuno pogrešno, povezujući je sa estetskim procedurama, filerima, botoksom i slično, i tu je greška: pojam statusne kože pre svega podrazumeva ujednačen ten, prirodno rumenilo i jedrinu i zdrav izgled kože lica.

Šta na našem licu govori da mu nedostaje nege? Pre svega, glavni pokazatelji nedovoljne nege ogledaju se u suvoj, ispucaloj koži, bledom tonu kože i u pigmentnim flekicama. Srećom, danas postoje brojni biološki tretmani kojima se koži može vratiti sjaj i zdrav izgled, ali i ukloniti nesavršenosti nastale usled nepravilne ishrane, velike količine stresa, zagađenja kome smo izloženi i – nedovoljne nege. Načina za prirodno podmlađivanje ima pregršt, a neke najneinvazivnije, poput mikrodermoabrazije, dermapena ili VelaŠejp tretmana možete odraditi u dogovoru sa vašim dermatologom, uz naravno, odgovarajuću svakodnevnu negu. A ukoliko u svoju rutinu uključite ne samo serume i kreme, već i kolagen koji ćete konzumirati jednom dnevno – proces prirodnog podmlađivanja trajaće neuporedivo kraće.

Šta nije „statusna nega“

Najčešća greška prilikom nege lica jeste zloupotreba filera i njihovo nanošenje na čitavo lice, umesto isključivo na delove lica na kojima postoje uočljivi tragovi starenja. I upravo na tome se temelji „statusna nega“ – na osvešćenom pristupu, a sve ostalo – preterivanje sa filerima i botoksom i stvaranje neprirodnog, izveštačenog izgleda – daleko je od tog pojma.

Naravno, važno je i napomenuti da ovaj vid nege ne podrazumeva potpuno „brisanje“ bora i efekat isfotošopiranog lica – naprotiv: akcenat je na održavanju zdrave i kvalitetne kože i prirodnih crta lica, budući da je ona odraz i unutrašnjeg zdravstvenog stanja.

Druga strana medalje

Ova filozofija stavlja pod znak pitanja ideje o inkluzivnosti i „bodi pozitiviti“ trendu („bodypositivity“), odnosno prihvatanju tela onakvim kakvim jeste, budući da osobe koje vode bitku sa aknama i tragovima koje su one ostavile, rozaceom i drugim dermatološkim problemima, poput hiperpigmentacija, svoj ten ni na koji način ne mogu iznivelisati kremama za lice i serumima sa, primera radi, puževom sluzi. Stoga se borci za inkluzivnost i prihvatanje tela onakvim kako ono zaista jeste izuzetno protive ovom trendu koji može izazvati i dosta kompleksa i nesigurnosti.