Jedva smo čekali novi film o Emily Bronte. Glumicu francusko-engleskog porekla, Emmu Mackey, domaća javnost upoznala je u seriji Sex Education, gde je igrala lik buntovne Meave. Svi su u prvi mah primetili neverovatnu fizičku sličnost između nje i njene malo starije koleginice iz Australije, Margot Robbie. Da su se čak i njih dve šalile na taj račun.

Nakon uloge u Netflixovoj seriji, Emma je ostvarila niz pojavljivanja na filmu (značajnije uloge imala je u Smrt na Nilu Kenetha Branaghe i Eiffel). Pa je, konačno, došlo vreme da zablista i u glavnoj ulozi. Emma je glavni lik u filmu Emily, koji se bavi životom i delom najmisterioznije engleske spisateljice Emily Bronte.

Ovo nije prvi put da sestre  Brontë inspirišu glumce, autore, reditelje, muzičare . Postoji bezbroj drama, biografija i romana posvećenih trima devojkama koje su odrastale i pisale u 19. Veku, uz brata alkoholičara, oca-udovca-sveštenika i tetku, u zapadnom Jorkširu.

Sestre koje su isprva svoja dela pisale pod muškim pseudonimima, kako bi uopšte bila objavljena, a potom napisale neka od najznačajnijih dela engleske. Ali i svetske književnosti, inspirisale su i glumicu Frances O’Connor za novi film, odnosno svoj rediteljski prvenac.

Istorijska drama – film o Emili Bronte

Ova istorijska drama uvodi nas u fantastični svet Emily Bronte. I priča kako je to biti žena koja želi  da piše, u 19. veku. Kako je to biti spisateljica koja u tajnosti piše svoj jedini roman. A koji kasnije postaje klasik svetske književnosti i koju u okruženju smatraju buntovnicom. U filmu je opisan i Emilyn pokušaj da postane učiteljica, u mestu svog rođenja i u Briselu, povratak kući, pisanje, kontroverzni roman o ljubavi, izdaji i osveti…

Ovo je priča o sestrinstvu i potrazi za intelektualnom i emocionalnom slobodom. A najintrigantniji deo je vezan za Emiline pokušaje da se, kao veoma introvertna osoba, poveže sa društvom. U fokusu su i zabranjena ljubavna priča i njen težak odnos sa sestrom Charlotte.

Mogu li mlade žene da se povežu sa Emily, junakinjom koja pokušava da pronađe svoje mesto u muškom svetu (kao da je danas drugačije) viktorijanske Engleske?

– Ne bih volela da ljudi moju junakinju dožive kao devojku koja je buntovna samo radi toga ili koja odlazi iz avanture u avanturu kako bi pronašla sebe. Ili kao feministkinju, ne, mnogo je kompleksnije od toga. Osim onoga što joj je bilo nametnuto, ona je živela i radila u okviru sopstvenih pravila. Rekla je Emma i otkrila da je, kao neko ko je studirao englesku književnost i odrastao na dramama iz epoha, uživala u celom procesu, posebno u tome da nosi krinoline.

Ceo film sniman je u Jorkširu, vizuelno je očaravajući, a uz Emmu, koja tumači glavni lik. U filmu se pojavljuju i Oliver Jackson-Cohen, Emilyn partner, pa glumac kojeg znamo iz filma Dunkirk. Fionn Whitehead u ulozi Emminog brata Branwella Brontëa i Emily Beecham u ulozi Emilyne sestre i autorke književnog klasika Jane Eyre, Charlotte Brontë.

Film je upravo prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, a od 14. oktobra ga gledamo u bioskopima širom sveta.

Prenosi harpersbazaar