Džon Arden, neurofiziolog, iskuskni lekar, govori o tome kako možemo da pomognemo sebi kako bismo poboljšali raspoloženje, ublažili anksioznost i doživeli radost. Ovo je 10 tajni neuropsihologa.

1. Smeškajući se ili mršteći se, šaljete signal da ste tužni ili srećni. I kad odglumite sreću, vi ćete biti srećniji nego što ste bili.

2. Ako više razmišljate o mogućnostima, nego o ograničenjima, mozak će formirati nove veze između neurona i izbaciće negativne emocije.

3. Sa strahom morate biti na ti. Umesto da izbegavate strah, otvoreno mu idite u susret. Kada se suočite sa strahom, nelagoda i neprijatnost postepeno opadaju.

4. Umesto da ne razmišljate o tome šta vas boli, vi prihvatite bol. Paradoks je da dok razmišljate o tome koliko vas nešto zaista boli, bol se smanjuje. To je naučno dokazano.

Kako zračite, tako privlačite

5. Ako ste raspoloženi, veća je verovatnoća da će vam se u životu desiti nešto lepo. Većina onog što se u životu desi, zasniva se na tome i vrti se oko toga.

6. Pokušajte da što duže održite emocionalno stanje u kojem želite da budete. Vremenom će vam to stanje doći prirodno.

7. Što češće namerno izazivamo određeno stanje u sebi, na primer, smirenje ili nadu, veća je verovatnoća da će to stanje postati navika.

8. Ako su tuga, depresija ili ljutnja stalno emocionalnos tanje osobe, to je kao da je došlo do oštećenja zapisa. Odatle i ona izreka: zvučiš kao pokvarena ploča. Osoba mora da smogne snagu i da preskoči to „oštećenje“ na zapisu kako bi pesma nastavila da svira.

9. Umesto da razmišlajte o tome kako savladati problem, vi se fokusirate na to zašto je došlo do problema. Poenta je da rešavate probleme, a ne udubljujete se u njih.

10. Što češće osoba na određen način govori o događajima svog života, to su jače neuronske veze koje predstavljaju te misli.

Izjave su pozitivne ili negativne. Na primer, ako stalno govorite: „Teško je“, „Ne znam da li mogu to preživeti“, ili „Neće se dobro završiti,“ onda je vreme da promenite način na koji mislite.