Kaže se da je u ljubavi i u ratu sve dozvoljeno. Ali ne bi trebalo da bude tako, bar ne u ljubavi. U vezi dvoje ljudi treba da postoji poštovanje, podrška, privrženost, iskrena osećanja… Međutim, mnogi se u vezama služe različitim vrstama manipulacija. Evo koje su najčešće, prenosi Seansa.

1. „Uvek si kriv“

Evo jednog tipičnog primera-  žena se žali mužu kako mora sve sama da radi u kući – pere, čisti, odgaja decu, dok je on lenj i ne radi ništa. Ako on ipak reši da pomogne u kući, onda će ona naći manu u svemu što je uradio- nije dobro usisao, ostala je prašina, nije lepo obukao dete… Ispostavi se da bez obzira šta on uradi, ona će uvek naći razlog da ga satera u ćošak svojim prigovorima, a pokušaji supružnika da se popravi biće ocenjeni očigledno negativno. Ovo je jedan od najdelotvornijih načina kontrole partnera- prvo se prenaglasi krivica, pogazi njegovo samopoštovanje, a onda se postavljaju zahtevi.

2. „Večna žrtva“

Ovo je isto tako čest slučaj- onaj koji u porodici najviše radi i zarađuje stalno podseća druge na to koliko se žrtvuje i koliko mu je teško. Burno će reagovati ako ga probude rano, ako ne ga ne uzdižu na pijadestal, ako mu kažu da uradi neki posao u kući… Ovakav čovek nema nameru da uzme u obzir tuđe želje i potrebe, misli samo na sebe. A glumljenje žrtve je zgodno, lako je time manipulisati kada drugi zavise od te osobe.

3. „Ti bolje znaš, na tebi je“

Kada ne znate kako da uradite bolje, ali ne želite da budete odgovorni za posledice, problem možete prebaciti na partnera. Tada će, u slučaju neuspeha, biti prilika da se sva krivica svali na njega. Ako sve bude po planu, neće vam reći ni reč, ali ako situacija izmakne kontroli, manipulator će prvi da se obruši svaljujući krivicu, jer ste vi doneli odluku

4. „Svedok“

Ova vrsta psihološke igre se često koristi u prisustvu posmatrača. Na primer, jedan supružnik pravi skandal pred zajedničkim prijateljima ili roditeljima… Ispostavi se da mu je potreban sukob kako bi ponizio partnera pred drugima, da bi dobio podršku spolja koja će mu pomoći da se sva krivica prebaci na drugog. Nepotrebno je reći da je ovo destruktivna igra za oboje.

5. „Ne moja želja, već tvoja“

Služeći se ovom metodom, jedan partner manipulator pokušava da nametne svoju želju drugom u ljubavi, ali tako da  izgleda kao da je to njegova odluka. Na primer, žena je pozvana na poslovnu večeru, a njen muž ne želi da ona ide. Reći će joj da će se vratiti kući umorna, da će je boleti glava od prevelike buke, zadimljene prostorije i ponašanja njenog šefa hvalisavca..I ona će na kraju „shvatiti“ da i nema potrebe da ide i da je muž za sve u pravu.