Autodestrukcija kvari stabilan odnos. Voleti autodestruktivnu osobu je oblik laganog gušenja iz kog se vrlo teško izvlačimo. To znači stalno preispitivanje zašto ljubav nije dovoljna da dovede do promene. Veza s osobom koja ne voli sebe, ne traži pomoć i ne menja se, poput čamca je koji tone pod teretom frustracije i osećaja odbačenosti. Važno je razumeti ovu situaciju i ispravno se nositi s njom.

Autodestruktivno ponašanje u vezi često dovodi do spirale patnje. Stalna potreba da spašavate, pomažete i menjate osobu koju volite može da bude frustrirajuća. Još je deprimirajuće primetiti da takvo ponašanje ne nestaje i da se čak pojačava.

Voleti autodestruktivnu osobu je oblik laganog gušenja iz kojeg se vrlo teško izvlačimo. Važno je razumeti ovu situaciju i ispravno se nositi s njom.

Kako se manifestuje autodestrukcija?

Zlostavljanje ili gubitak roditelja mogući su uzroci ove stvarnosti. Međutim, ne mogu se isključiti ni biološki i kontekstualni uzroci.

Ono što uvek vidimo u tim slučajevima je nemogućnost da živimo stabilan život i uživamo u prijatnim iskustvima. Pogođeni često ne mogu da osveste ljubav bližnjih.

Ovo su neki primeri ponašanja i reakcija koje vidimo kod ovih ljudi:

 • Nedostatak poverenja u druge
  Sklonost negativnosti
  Osećaj beskorisnosti i uverenje da sve uvek propadne
  Nesposobnost suočavanja s problemima, bez obzira koliko mali bili
  Nisko samopouzdanje
  Stalni problemi u međuljudskim odnosima, sklonost svađama, bez kratkoročne ili dugoročne obveze
  Problemi s ishranom ili sklonost samopovređivanju
  Suicidalne misli
  Izolacija – autodestrukcija
  Odbijanje bilo kakve pomoći
  Emocionalna ucena i žrtva.