
Bonton i pravila ponašanja u restoranu želi da zna svaki kulturan čovek ali i dama.
Restorani su sastavni deo našeg privatnog i poslovnog života. Za ponašanje u restoranu potrebno je poznavati određena pravila jer okolina u restoranu veoma lako može da primeti naše propuste. Evo čega se treba pridržavati:
- Viljuška se drži u levoj ruci, a nož ili kašika u desnoj
- Supa se ne srče, niti se cela kašika stavlja u usta, već supu treba „piti“ iz kašike
- Tanjir sa supom se ne naginje prema vama, nego nasuprot vas – tako se smanjuje rizik od prljanja
- Ne drobi se hleb u supu, osim ako nije supa sama po sebi takva
- Prstima se jede: hleb, piletina, sendviči, krofne, suvi kolači, kao i sve ono što služi kao dekor
- Kosti se stavljaju na ivicu tanjira
- Voće jedemo rukom. Trešnje se jedu kašičicom, koštica se diskretno vraća u kašičicu i spušta u tanjir
- Salveta se stavlja na sto samo kada se završi sa jelom. U suprotnom, stoji u krilu
- Ukoliko se pravi pauza u jelu, viljuška i nož se postave u obliku slova A, pri čemu treba voditi računa da oštrica noža bude okenuta ka tanjiru, kao i vrh viljuške. Kada završite sa jelom, viljuška i nož se postave jedno uz drugo i postave tako da vrhovi budu „na jedanaest sati“, a krajevi „na pet sati“
- Laktovi nikada ne smeju biti na stolu
- Ukoliko se koristi čačkalica, treba zakloniti usta rukom
- Pribor se slaže od spolja ka unutra, a po tom redosledu se i koristi