Bonton i pravila ponašanja u restoranu želi da zna svaki kulturan čovek ali i dama.

Restorani su sastavni deo našeg privatnog i poslovnog života. Za ponašanje u restoranu potrebno je poznavati određena pravila jer okolina u restoranu veoma lako može da primeti naše propuste. Evo čega se treba pridržavati:

  • Viljuška se drži u levoj ruci, a nož ili kašika u desnoj
  • Supa se ne srče, niti se cela kašika stavlja u usta, već supu treba „piti“ iz kašike
  • Tanjir sa supom se ne naginje prema vama, nego nasuprot vas – tako se smanjuje rizik od prljanja
  • Ne drobi se hleb u supu, osim ako nije supa sama po sebi takva
  • Prstima se jede: hleb, piletina, sendviči, krofne, suvi kolači, kao i sve ono što služi kao dekor
  • Kosti se stavljaju na ivicu tanjira
  • Voće jedemo rukom. Trešnje se jedu kašičicom, koštica se diskretno vraća u kašičicu i spušta u tanjir
  • Salveta se stavlja na sto samo kada se završi sa jelom. U suprotnom, stoji u krilu
  • Ukoliko se pravi pauza u jelu, viljuška i nož se postave u obliku slova A, pri čemu treba voditi računa da oštrica noža bude okenuta ka tanjiru, kao i vrh viljuške. Kada završite sa jelom, viljuška i nož se postave jedno uz drugo i postave tako da vrhovi budu „na jedanaest sati“, a krajevi „na pet sati“
  • Laktovi nikada ne smeju biti na stolu
  • Ukoliko se koristi čačkalica, treba zakloniti usta rukom
  • Pribor se slaže od spolja ka unutra, a po tom redosledu se i koristi