Borovnice pored ukusa koji svi vole obiluju i brojnim zdravstvenim prednostima – mogu poboljšati kognitivne funkcije i mogu biti korisne za upravljanje stresom.

Odličan izvor i minerala i vitamina – vitamina C, koji je neophodan za zdrav imuni sistem, kao i vitamina B6 i E. Takođe su odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vlakana.

Mnogobrojne studije pokazuju da borovnice, osim što unapređuju mentalno zdravlje i predstavljaju sastavni deo ishrane bogate hranljivim materijama, pokazuju i brojne druge zdravstvene prednosti.

– Jedenje činije borovnice dnevno može pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja. Takođe, poamžu održavanju gustine i snage kostiju, kao i zdravom nivou krvnog pritiska – kaže nutricionistkinja Sapna Jajsing Patel za portal „Femina.in“.

Ona takođe veruje da konzumiranje male porcije bobičastog voća dnevno može pomoći u jačanju metabolizma.

Predstavljamo nekoliko načina na koje se borovnice mogu konzumirati, a koje preporučuju stručnjaci.

1. Dodajte ih u žitarice za doručak ili ovsene pahuljice.

2. Pomešajte ih u smuti: da biste pripremili hranljivu užinu, pomešajte musli, jogurt, med, mleko i borovnice u blenderu.

3. Jedite ih kao užinu i konzumirajte ih u prirodnom obliku.

4. Dodajte ih u jogurt.

5. Koristite ih u pecivu: ovseni kolačići i peciva imaju znatno bolji ukus sa borovnicama.