Hrana za koju nismo ni mislili da rashlađuje.

Tokom visokih temperatura važno je da pazimo i na to koja hrana čini našu ishranu, da budemo sigurni da naša ishrana nije samo zdrava već i da nam pomaže prilikom održavanja temperature.

Lak trik za rashlađivanje je zapravo hrana koju uopšte ne očekujemo na ovoj listi:

Supa

Topao tanjir supe izgleda prikladnije kao zimsko jelo. Međutim, supa tokom letnjih meseci pomaže da ostanemo hladni. Vruća supa čini da se više znojite, ali kako znoj isparava, hladi vaše telo.

Čili paprike

Ovo je  još jedan odličan izbor ukoliko ste ljubitelj ove vrste hrane. Kapsaicin koji se nalazi u hrani šalje signal vašem mozgu o pregrevanju tela. Slično kao supa, ovo uzrokuje da počnete više da se znojite, što zauzvrat hladi vaše telo.

Spanać

Spanać sadrži vitamine i minerale za kontrolu krvnog pritiska i na taj način vas rashlađuje, pa čini odličnu hranu za vruće vreme.

Lubenica

Lubenica ima visok sadržaj vode i takođe sadrži aminokiselinu citrulin, koja vam pomaže da se opustite i proširite krvne sudove. Ovo zauzvrat omogućava krvi da bolje cirkuliše oko tela i hladi vas.

Koju hranu treba izbegavati tokom visokih temepratura?

Određene namirnice bi ipak trebalo da ostavite za neki drugi period ili bar ograničite njihovu upotrebu. Ovo uključuje hranu bogatu ugljenim hidratima, poput pirinča i integralnih žitarica, kao i hranu bogatu proteinima poput mesa. Hrana sa visokim sadržajem proteina može da bude teška za varenje, a pošto proces varenja generiše toplotu, može da učini da više osećate toplotu. Umesto toga, pokušajte da se odlučite za vegetarijanska jela koja će vašem telu da budu lakša za razgradnju i varenje.