Cvet je ukrasna mirišljava biljka koju često poklanjamo dragim osobama. Iako mnogi ne znaju, svaki cvet koji nekome poklonite nosi određeno značenje i poruku.

Za početak, značenje cveća možemo da posmatramo premo boji, tako da treba da znate da plava boja znači vernosti i sanjarenje, narandžasta ponos i energiju, ljubačasta boja predstavlja nežnost dok je bela simbol nevinosti. Crvena znači ljubav i lepotu, zelena razumevanje, žuta ljubomoru.

Narcis 

Ovaj cvet ozačava samoljublje, ali je i simbol novog početka s obzirom da sa rađa među prvima. Ali budite oprezni kome poklanjate ovaj cvet jer on može da označava i prezir.

Iris

Simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Žuti iris označava strast, dok plavi podstiče maštu i sreću.

Zumbuli

Znak vernosti i nepokolebljivosti, ako su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

Božur

Simbolizuje čast i bogatstvo, kao i srećan brak i napredak.

Lala

Simbol bogatstva, slave, raskoši, lepote ali i oholosti i uobraženosti. Lala svima popravlja raspoloženje i posebno je pogodna za depresivne osobe. Crvene lale poklonite onima kojima ukazujete poverenje i ljubav, a žute onima kojima se divite.

Jasmin

Žuti jasmin označava eleganciju, a ostali odanost.

Magnolija

Znači dostojanstvo i otmenost. Ako je bele boje onda označava nevinost, ako je ružičast onda znači stidljivost i najčešće se poklanja devojkama. Ali pazite, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Po starom verovanju magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Ciklama

Predstavlja iskrenost i za nju se vezuje moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Može da znači i snebivanje i stidljivost.

Ruže

Cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje ima široka značenja. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada mogu da označavaju i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele znače čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, mogu da budu simbol veselja, ali i neverstva i ljubomore. Ruže bez trnja mogu da označavaju ljubav na prvi pogled. Kada žena pokloni muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti. Narandžaste ruže su simbol žudnje i opčinjenosti, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže su znak želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Ruzmarin 

budi lepe uspomene na bivšeg ljubavnika.

Pomorandžin cvet 

označava čistu ljubav.

Ljiljan

Označava beskrajnu lepote, sreću, besmrtnosti, čistoću i spas. Veoma je čest na venčanjima, jer po verovanju simbolizije biranje voljenog bića. Beli ljiljan znači nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Bambus

Simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice.

Ciklama

Predstavlja simbol iskrenosti i kaže da se simbolizuje pomirenje kada se pokloni osobi sa kojom ste u svađi. Takođe znači i stidljivost.

Orhideja

Znači želja za uspehom i posebnost. Takođe simbolizuje ljubav, lepotu, romansu i želju za intimnošću. Ona se često poklanja bolesnicima i porodiljama kako bi im se poželeo brzi oporavak. Predstvalja i želju za uspehom u karijeri.

Mimoza

Simbol sigurnosti i pouzdanja, takođe označava raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Suncokret

Ovaj cvet je simbol za snagu, ponos, divljenje i obožavanje. Takođe, može da znači i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da joj se potpuno posvetite.

Ljubičice

Simbol odanosti i vernosti. Bele i ljubičaste znače skromnost.

Hortenzije

Predstavljaju srdačnost, a poklanjaju se kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se često nose na groblje i prilikom izjave saučešća.

Visibabe

Znače nadu, napredak i utehu. Kada želite nekome da poručite da ne gubi nadu, poklonite mu visibabe.

Đurđevak

Simbol rađanja, strpljivosti, i praktičnosti.

Gladiole

Najčešće znače jačinu karaktera i prenagljenost, nikako ne treba da ih poklanjate voljenim osobama.

Cveće koje se ne poklanja ženi:

Cveće koje još nema prijatno značenje su begonije koja označavaju crne misli, lavanda koja predstavlja nepoverenje, dalija koja znači nestalnost. Hrizanteme su cveće koje se nosi na groblje, mada može da označava i ljubav i istinu. Za tužne trenutke poklanjaju se i krinovi.