Kada zanemarite sebe, trpe vaši bliski ljudi. Možda mislite da ste dobri i požrtvovani zato što brinete o svima oko sebe, stavljajući njihove potrebe i želje na prvo mesto. Ali u stvarnosti, što više zanemarujete sebe, to ćete imati više problema i prepreka u vašim bliskim odnosima i vezama.

Jer, kad zanemarite sebe, stres nadvladava, a vaš stav se menja. Postajete neraspoloženi, umorni i malodušni. Ako se previše stavljate u službu svih drugih i nemate dovoljno vremena za sebe. Pre ili kasnije ćete se osetiti zarobljeno i frustrirano i krivićete baš te o kojima najviše brinete, što se ne osećate dobro, što vas ne ostavljaju na miru, što se svi samo na vas oslanjaju, a vas nema ko da razume i da vam pomogne.

Pod stresom, govorite ono zbog čega kasnije (ili već odmah) zažalite. Isto tako, stres vam oduzima fizičku snagu i energiju, pa se uveče rušite u krevet preumorni, nemajući više vremena ni za druge. One do kojih vam je stalo i o kojima brinete više nego o sebi.

Kad zanemarite sebe, niko na vas ne može da računa.

Gledaće vas kako plačete, kako se lomite, kako izgledate loše i kako se loše ophodite prema njima i neće znat kako da vam priđu, pa će verovatno pokušati da se udalje što više mogu, iz prirodnog poriva da zaštite sebe, da se ne izlažu. Vi ćete to shvatiti kao da vas „svi napuštaju sad kad je vama teško“, da su „nezahvalni i sebični“. I bićete još ogorčeniji i još mrzovoljniji i mračniji.