Kako da se aktiviraju deca na kojima se prepozna lenjost?

S obzirom na to da u potpunosti razumemo i svet odraslih. Mislili smo da bi vam dobro došao kratak podsetnik ili vodič kroz razne interesantne aktivnosti koje biste mogli da praktikujete sa svojom decom. U odnosu na njihov uzrast. Odabrali smo mlađi uzrast – od četvrte do devete godine jer pre i posle umeju i sami da se zabave.

Četvorogodišnjaci

Vaspitno-zabavni program namenjen četvorogodišnjacima mora da bude fleksibilan, uzbudljiv i kreativan, jer su i oni takvi. U ovom uzrastu deca se vrlo rado uključuju u plesne, kreativne i dramske aktivnosti, kao i aktivnosti na otvorenom. Četvorogodišnjaci vole da se druže sa ostalom decom, da preteruju. A kratkotrajna pažnja je sasvim odgovarajuća u tom uzrastu. Zadatke za koje se koriste olovka i papir treba svesti na minimum. Aako želite da se zabavno provedete sa svojim mališanom, čitajte bajke i priče koje će on predstaviti glumom. Pravite figurice od plastelina, slažite kocke ili slikajte prstima i četkicama.

Ukoliko idete napolje, divno ćete se provesti na igralištima sa penjalicama, klackalicama i ljuljaškama, a ni prevrtanje i valjanje po podu, trčanje i slično dolaze u obzir.

Petogodišnjaci

Ako ste se pitali kako da se aktiviraju deca od pet godina, ovo je odgovor.

Petogodišnjaci vole red i strukturu, pa je za njih najprikladnije da učenje kroz zabavu bude i strukturirano i eksplorativno. Strukturu treba da im ponudite kroz jasan i predvidljiv raspored, a eksplorativni deo kroz razne interesantne aktivnosti. Imajte na umu da njih u ovom uzrastu veoma privlače detalji, pa je i njihov pogled usmeren na bliske predmete, bilo da slažu kocke ili se igraju igračkama.

Kako fina motorika još uvek nije razvijena, oni se više zabavljaju igrajući igre poput ide maca oko tebe, semafor, kolariću paniću… Karakteristično za ovaj uzrast jeste repetitivnost – najbolje će naučiti ono što im se često ponovi (pesmice, brzalice, priče).

S obzirom na to da vole da pomažu i sarađuju, da u očima roditelja budu dobri, pohvalite ih jer im je vaše odobrenje važno.

Šestogodišnjaci

Tokom šeste godine odvijaju se značajne fizičke i saznajne promene, a kod većine dece u ovom periodu otpočinje i glavna promena u intelektualnom razvoju. Na svako ohrabrenje i podršku reaguju zadovoljnim osmehom, a na prekore i pridike suzama. U razvojnom smislu, razlika između petogodišnjaka i šestogodišnjaka je ogromna. Posvećenost, radoznalost, maštu, entuzijazam i motivisanost kakvi se sreću kod šestogodišnjaka, najčešće se kasnije nikad više ne ispolje u takvoj meri.

Uživaće u svim aktivnostima na otvorenom, projektima i zadacima koji zahtevaju saradnju. Njima ništa nije teško i u svemu žele da se oprobaju, često precenjujući svoje sposobnosti. Zbog toga je sada pravo vreme da im objasnite značenje izreke Važno je učestvovati, a ne pobediti.

Pored toga, neka vas ne iznenadi iznenadno interesovanje za sve vrste umetnosti – crtanje, vajanje, ples, muzika. Oni sada prvi put ovim aktivnostima prilaze svesnije i ozbiljnije, pa je jako važno da ih podržite.