Još kao mali, kroz igru, mi osmišljavamo imena za našu buduću decu. Ukusi se vremenom menjaju, a tek kada shvatimo da je beba na putu, počinje ona prava euforija i neprestano mozganje o imenu koje će naše dete nositi ceo svoj život.

Nezavisno od pola bebe, izbor imena nikada nije jednostavan zadatak. U moru neobičnih i lepih, potrebno je odabrati ono jedno koje će osvojiti svačije srce. Želja vam je da se ono dopadne svima, da ne zvuči ružno, da ne bude previše “obično”, a opet, da bude zvučno i ne previše komplikovano… Zapravo, sve ove želje su u potpunosti normalne.

Ukoliko ste buduća mama devojčice koja jedva čeka da vidi i ušuška svoju devojčicu u mekano ćebence, i čitate ovo – na pravom ste mestu! Mnogi (sa razlogom) tvrde da je mnogo teže odabrati žensko ime nego muško. Stoga, mi smo tu da vam pomognemo da rešite svoje dileme i da od mnogo imena za devojčice izaberete ono pravo.

Napravite listu pa ćete znati kako izabrati ime

Imena je tako mnogo, kako da znam koje stvarno želim da dam svom detetu?

Sigurno niste ni prvi ni poslednji budući roditelj koji je sebi postavio slično pitanje. Ženska imena su mnogobrojna, teško se odlučiti samo za jedno (a neretko ćete čuti da neko dete ima dva imena, kao što je na primer Ana Marija).

Jedno od rešenja može biti pravljenje spiska ili dnevnika za trudnice, gde će redom biti ispisana ženska imena koja se dopadaju vama i vašem supružniku. Jako je važno da oboje učestvujete u izboru, kako bi se vaše želje poklopile. Slušajte ideje koje vam daje okolina, ali neka konačan izbor bude na vama.

Kako vreme bude prolazilo, vaš spisak će se menjati. Neka ženska imena ćete izbacivati, neka dodavati. Međutim, na kraju ćete uspeti da izdvojite ono jedno koje će u vama izazivati samo pozitivne asocijacije.

Neka se ime bebe slaže sa prezimenom – eto kako izabrati ime

Neko žensko ime samo po sebi može zvučati prelepo, međutim, kada pokušate da ga složite sa prezimenom ono se jednostavno neće uklapati. Kako biste izbegli iznenađenja po rođenju bebe, najbolje bi bilo da svakom imenu sa svog spiska probate da dodate i vaše prezime. Tako ćete proveriti da li će ime i prezime činiti skladnu celinu i da eventualno smanjite broj imena sa spiska.

Ženska imena: koji će biti nadimak vašeg deteta?

Pre nego što izaberete ime, razmislite o tome koji bi nadimak najbolje išao uz njega. Ukoliko je jedno od imena za devojčice koje vam se dopada, recimo, Anastasija, da li biste je od milošte zvali Ana? Ili možda Tasa? Šta ako želite da je nazovete Tea ili Mia, hoće li onda uopšte imati nadimak i ako da, onda koji?

Nadimak je jednako važan koliko i ime. Iako ljudi neretko dobijaju nadimke nevezane za njihovo ime, ipak, kod devojčica je to mnogo ređi slučaj. Neka ime bude takvo, da proizvede dovoljno zvučan nadimak koji će okolina upamtiti.

Da li biste više voleli tradicionalno ili moderno žensko ime?

Pojedina tradicionalna ženska imena su prelepa, a osim toga, imaju i karakteristično značenje. Recimo AnđelijaAnica ili Doroteja mogao bi biti jedan od vaših izbora. Pored njih, možete uzeti u razmatranje i IrinuJefimijuKalinu ili možda Magdalenu. Ova imena ne zvuče isuviše tradicionalno (kao što bi zvučalo ime Stojislava ili Miladinka), niti su toliko česta.

Ukoliko ipak želite da pratite trendove i više vam se sviđaju imena koja su danas sve popularnija, onda su LaraLea i Nika imena o kojima treba da razmislite. Trenutno su najpopularnija kratka, moderna imena, kao što su DeaZara ili Srna. Pod uticajem zapadnih trendova, roditelji se sve više odlučuju da devojčicama daju neobična imena.