Neprijatan miris prvenstveno ostaje na odeći. Prekomerno znojenje najčešće bude neprijatno.

Hiperhidroza je uobičajeno i neugodno stanje sa kojim se mnogi od nas suočavaju. Kako se osloboditi znoja na odeći?

Loš miris znoja – odakle dolazi?

Znoj je sekrecija znojnih žlezda koja se sastoji od vode, uree, soli, masti, ugljenih hidrata i minerala. Sam znoj nema intenzivan miris. Samo prisustvo bakterija uzrokuje njeno razlaganje i čini miris jakim i neprijatnim.

Često miris znoja ukazuje na sistemske bolesti kao što su:

  • hipertiroidizam ,
  • problemi sa bubrezima
  • hormonalni poremećaji.

Najčešće, međutim, nailazimo na prvi slučaj, to je „običan“ neprijatan miris. Samo nas je nekoliko zadovoljno svakodnevnom ličnom higijenom kako bismo se rešili neprijatnog mirisa. Većina ljudi koristi opšte dostupna sredstva u obliku dezodoransa ili antiperspiranata , što značajno smanjuje intenzitet neprijatnih mirisa, ali ga ne uklanja u potpunosti.

Dezodoransi prikrivaju samo miris znoja, dok antiperspiranti smanjuju znojenje samo nekoliko sati. Često se dešava da već dva sata nakon kupanja i nošenja čiste majice osetimo miris znoja. To može biti i zato što uprkos pranju neprijatan miris nije potpuno uklonjen sa odeće.

Kako ukloniti znoj sa odeće? Dokazani načini

Razlog što miris ostaje na našim bluzama ili majicama su bakterije koje su preživjele na odeći nakon znojenja i nisu bile potpuno uklonjene tokom pranja. Vlaga koja se suši odećom brzo omogućava bakterijama da se „ponovo aktiviraju“ – toplo i vlažno okruženje idealno je za njihov napredak.

Pranje na visokoj temperaturi je najefikasniji i najlakši način za uklanjanje bakterija sa odeće . Nažalost, ne može se sva odeća podvrgnuti takvom tretmanu, a da se istovremeno ne uništi. Samo bele stvari od pamuka ili lana mogu se prati na visokim temperaturama. Odeća sa dodatkom plastike i vune može se deformisati, a i obojena odeća.