Elegancija bez parfema nije moguća, govorila je Koko Šanel, koja je stvorila čuveni Chanel No 5 miris. Ovaj miris je obožavala Merilin Monro. Glumica koja se ovih dana ponovo nalazi u centru pažnje (Kim Kardašijan je na Met gali nosila njenu haljinu. Netflix je objavio dokumentarac o njoj i njen portret prodat je na aukciji kuće Christie’s za 195 miliona dolara, što ga čini najskupljim delom XX veka). Sama je imala nekoliko poznatih izreka o mirisima. Najpoznatija je ona da odlazi gola u krevet sa kapljicom Chanela 5 na sebi. Ali tu je i ona da ne postoje žene koje ne vole parfeme, već samo one koje još uvek nisu pronašle svoj miris.

Parfem otvara beskonačne horizonte, apeluje i na čula i na maštu. Kao čarolija, deluje na instinktivnom nivou i može da otvori razna sećanja. Da nas prebaci u određeno raspoloženje. Da učini da nas ljudi pamte („Dame, muškarci nikad neće zapamtiti koju ste torbu nosile, ali će se uvek sećati vašeg mirisa“, rekao je Olivije Krid). Sigurno da je važno da mirišemo autentično. Ali zar ne gorimo od želje da saznamo koje parfeme koriste neke poznate dame kojima se divimo, koje cenimo zbog onoga što su postigle i koje zrače samopouzdanjem i seksepilom?

Rijana

Kada su repera Lil Nasa pitali koji mu je omiljeni miris, odgovorio je  Rijana. A o njenom mirisu pričao je i glumac Džim Parsons: „Već nekoliko dana imam konferencije sa Rijanom i Stivom Martinom, i Rijana miriše neverovatno dobro. Ne šalim se. Ima sjajan miris“, rekao je. Neki su govorili da pevačica „miriše kao ostvarenje svih vaših želja„. A neretko su o njoj govorili kao o poznatoj ličnosti koja najlepše miriše. To su javno istakli i reperka Kardi B, muzičar Oli Aleksander, kao i Nik Džonas, a Rajan Sikrest je tvitovao o tome kako je „pomirisao sve javne ličnosti na crvenom tepihu“, ali da Rijana miriše najlepše. Iako pevačica nikad nije otkrila kako miriše, njen prijatelj objavio je video na instagramu u kome tvrdi da ona uvek nosi Love, Don’t Be Shy brenda Killian.

Sara Džesika Parker 

Ideja da na sebi nemam parfem mi je šokantna, otkrila je glumica koja je 2005. napravila miris za sebe. To je parfem Lovely, na koji bi sigurno mirisala njena junakinja iz serije Seks i grad. A koji se otvara citrusnim i drvenastim notama, sa dodirom lavande, a s vremenom razvijaja i ostale arome –  jabuku martini, narcis, orhideju. Baza mu je sastavljena od ambera, kedra i mošusa, a glumica je, pre nego što je napravila svoj, mirisala na parfeme kuća Bonnie Bell – Skin MuskComme Des Garcons – Incense AvignonPenhaligons – Violetta.

Blejk Lajvli

Zaštitno lice Premier parema kuće Gucci, glumica je najviše puta isticala da obožava upravo ovaj miris. U jednom intervjuu otkrila je da voli da miriše na cimet i leto posle oluje. A parfemi kuće Demeter imaju upravo ove note.

Ana Vintur

Čelična lady modnog sveta sigurno miriše dobro u svakoj prilici. Iako deluje kao neko ko nikad ne bi otkrio koji parfem nosi, u bazi podataka na internetu može da se pronađe da urednica Voguea voli klasičan Chanel No 5. Ona je i kreatorka jednog parfema, nastalog u saradnji sa kućom Comme des Garcones, a to je Vogue 125.

Princeza Dajana

Ljupka princeza volela je da nosi cvetne mirise, a njen omiljeni parfem bio je Penhaligon’s Bluebell. Volela je i Diorissimo kuće Dior, a kažu da je uvek mirisala.

Kim Kardašijan

Rijaliti zvezda nikad nije bila voljna da otkrije kako miriše, ali su verni fanovi uspeli da izvedu zaključak, na osnovu mirisa koje je lansirala u okviru svog brenda KKW Beauty. Fanovi su zaključili da Kim može da miriše na med, divlje cveće, glamurozno, ljupko, kao zlato, da voli i kremaste mirise. Dok nije postala nedodirljiva modna ikona, isticala je da joj se dopadaju Michael kuće Michael Kors. A da voli kad miris sadrži note gardenije, belog cveća i jasmina.

Madona   

Madonin mirisni izbor uopšte ne iznenađuje jer kako bi drukčije mirisiala kraljica popa nego moćno i senzualno? Ona za sebe bira Hypnotic poison kuće Dior, koji je opisan kao dubok i erotičan. Stvorila ga je Anik Menardo, u želji da napravi intenzivan orijentalan miris. A koji će moći da ponesu samo hrabre žene.