Psiholozi su došli do saznanja i odgovora na pitanje: Kako da sačuvate brak kada dođe do pucanja.

Doktor Džon Gotman savetuje kakve obrasce ponašanja treba da izbegnemo ako želimo da očuvamo brak, jedna stvar je ključna
Nakon skoro četiri decenije istraživanja, jedan od najpoznatijih bračnih terapeuta, dr Džon Gotman, uočio je jasan obrazac među parovima koji nisu ostali zajedno. Gotman je autor knjige „Sedam principa da brak uspe“. I istraživao je šta ljude razdvaja, kao i kako da to popravimo.
Postoji jedan uočljiv obrazac ponašanja koji predviđa razvod. To je prezir.
Da, to je prevrtanje očima i osećanje prezira sa negativnim mislima. Mnogi su osetili prezir – ali čak iako imate ovo osećanje sada, to ne znači da odmah treba da se razvedete. Stručnjaci sa Gotman Instituta, na čelu sa dr Majkom Meknutlijem, izlažu šta svaki par treba da zna. Uključujući i zašto je prezir toliko štetan za vezu, kako da ga uočite (kod sebe ili partnera) i ono što je najvažnije – kako da ga zaustavite.
Normalno je da se iznerviramo zbog ponašanja našeg partnera ili da se ne slažemo sa njim. Ali kada dopustimo sebi da dođemo do prezira ili gađenja prema njoj ili njemu, to je onda nezdravo. Ključ je u tome kako se nosimo sa problemima, da li sa ljubaznošću ili prezirom. „Partneri koji su blizu razvoda imaju sledeće tendencije: postaju ljuti i koriste negativne obrasce komunikacije, kao što su kriticizam, prezir, durenje i optuživanje,“ kaže Meknulti.
Psiholozi nazivaju ovo stanje „difuzno fiziološko uzbuđenje“ ili „poplava osećanja“ kada jedan od partnera (ili oba) oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca, mišići postaju napeti, stomak nam se „prevrće“ i znojimo se.