Na visokim temperaturama jako je teško zadržati urednu frizuru i čistu kosu duže od dva dana, zbog čega veliki broj ljudi pribegava brzom i efektnom rešenju, a to je punđa. No, ma koliko zgodno i praktično delovalo, ovo rešenje na duže staze može imati brojne posledice po zdravlje i kvalitet kose kojih često nismo svesni.

U nastavku otkrijte na koji način je štetna punđa

Pucanje kose

Ako vam je kosa često podignuta u punđu, to može dovesti do toga da se vlasi usled pritiska istanje i prekinu. Isto važi i za kosu podignutu u konjski rep.

Iz tog razloga, najbolje je koristiti spiralne gumice koje raspoređuju pritisak na nekoliko područja i tako sprečavaju lomljenje kose. Fiksiranje kose tankim ukosnicama takođe je puno nežnije za kosu i dobra je alternativa punđi ili visokom konjskom repu.

Gubitak kose

Kada je kosa skupljena u čvrstu punđu, ona je čvrsto pričvršćena za teme. To dovodi do postepenog, ali konstantnog stvaranja zalizaka i gubitka kose. Koren kose je u tom slučaju stalno pod pritiskom što dovodi do opadanja kose. Najčešće samo na određenim područjima gde je kosa najviše stegnuta.