Preplanuli ten je omiljeni među ženama. Ali on nakon leta treba da se neguje.

Kako početi?

Preduslov za dugotrajnu preplanulost krije se u pilingu tela. On će potrebno uraditi neposredno pre odlaska na godišnji odmor i dugotrajnog izlaganja suncu. Ako vam je to promaklo ne očajavajte. Iako vam svako tuširanje izgleda kao pretnja. Važno je po povratku s letovanja napraviti dobar piling koji će koži omogućiti da prodiše nakon razdoblja obilnog nanošenja krema.

Izbegavajte tuširanje vrućom vodom koje dodatno isušuje kožu i grubo trljanje peškirom. Kod izbora gelova za tuširanje, prednost dajte onima sa prirodnim sastojcima, odnosno pazite da na deklaraciji pH vrednost bude što bliža vašoj koži.

Nahranite kožu

Budući da je prvo i glavno pravilo lepe i negovane kože vlaženje, kožu po povratku s letovanja treba nahraniti. Na lepo negovanoj koži lepo će da izgleda preplanuli ten. Korišćenje losiona „posle sunčanja“ preporučuje se i nakon što ste prestali da se sunčate budući da je njihov sastav prilagođen ‘ekstremnim’ letnjim uslovima i povećanoj potrebi hidratacije. Preporučuje se i korišćenje ulja koja sadrže beta karoten poput ulja semenki šargarepe ili palminog ulja, a poslužiće i maslinovo ili bademovo ulje.

Kao dodatnu podršku svom preplanulom tenu, pomoć možete potražiti i u sredstvima za samopotamnjivanje i bronzerima koji će vašoj koži sjaj. Ovde važi pravilo „manje je više“ kako biste izgledali što prirodnije.

Uz male trikove iz kupatila iskoristite i one iz ormara. Pravilo da svetla odeća naglašava preplanulost pokazalo se istinitim, stoga se stavite na sebe „bele krpice“.

Ipak, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se koža obnavlja približno svakih 28 dana, tako da ćete deo boje svakako izgubiti, ali ko kaže da proces ne možete barem malo da usporite. U svakom slučaju, nakon korišćenja ovih trikova koža će vam biti nežna poput pliša.