Savet leta je kako da vratite koži hidrataciju.

Dugotrajno sunčanje kakvom smo izloženi tokom letovanja, pre ili posle, rezultira fotostarenjem. Ono se uglavnom odnosi na promene uzrokovane izlaganjem UVA zrakama koje dopiru do derme – dubljeg sloja kože.

Simptomi fotostarenja ogledaju se na koži koja postaje tanka, pojačano osetljiva, suva i naborana. A pojavljuju se i pege od sunca. Te promene izraženije kod osoba svetlije i osetljivije puti. A ako želite da izbegnete ove probleme, hidratacija mora da bude esencijalni deo nege vaše kože.

Potrebni vitamini

U zavisnosti od tipa kože lica, ponekad je uz hidratantne kreme potrebno koristiti i one hranjivije, obogaćene antioksidansima i hijaluronom, kao i serume koji će pojačati njihov efekat hidratacije. Ako vašoj koži ni ovo ne pomaže, kraći period negujte je uljem obogaćenim vitaminima A i E. Za umivanje se preporučuju pene ili sapuni obogaćeni snažnim hidratantnim sastojcima koji neće isušiti kožu. A za čišćenje šminke korišćenje blage micelarne vode.

Kako je i telu potrebna intenzivna regeneracija, svoj najveći organ negujte preparatima na bazi alantoina, hijalurona, ureje, shea maslaca i drugih hidratantnih sastojaka koji su namenjeni nezi suve i osetljive kože. Uz to, potrebno je piti i preporučene količine tečnosti kako bi se telu i iznutra vratila izgubljena vlažnost, prenosi Sensa.hr.

Da bi koža mogla da apsorbuje veću količinu vlage, prvo napravite blagi piling tela i lica kako biste uklonili odumrle ćelije i omekšali kožu. (Osim kad je reč o osetljivoj i nadraženoj koži koja mora da izbegava bilo kakvu vrstu trenja). Za piling tela koristite sastojke poput krupne morske soli. A za lice fino mlevene ovsene pahuljice, razno bilje ili maske od gline koje su odlična blaga abrazivna sredstva.

Sastojci poput hladno ceđenih biljnih ulja jojobe, makadamije, semenki grožđa, ploda divlje ruže ili kakao i shea maslaca imperativ su u sredstvima za tuširanje i umivanje. Jednako kao i u nezi posle, kako bi se smanjila dalja dehidracija kože.

Za maksimalni efekat negujte kožu uljem ili kremom odmah nakon tuširanja ili umivanja kako bi se hidratantni sastojci. (Na primer, aloja, ekstrakt ploda krastavca, proteini svile) efikasnije i brže apsorbovali i zadržali u koži. Osobama osetljive, nadražene kože i one sklone svrabu preporučuje se upotreba preparata s ekstraktom ovsa, aloje, s omega-3 i 6 masnim kiselinama i cinkom, koji će je omekšati i umiriti.

Ovo je bio današnji savet leta.