Servirajte trpezu na poseban način za vaše najbliže i želite da im napravite savršeni ugođaj koji će dugo pamtiti. Razmišljate o svakom mogućem detalju, od izbora jela i pića do idealne dekoracije koja će ulepšat čitav ambijent.

Međutim, jedna stvar vas naročito brine, a to je kako da servirate trpezu za tako jedinstvenu priliku koja je svakim danom sve bliža? Na koji način postaviti i dekorisati sto koji će biti centralno mesto vašeg okupljanja?

Ukoliko još uvek niste smislili kako ćete taćno servirati vašu dugoočekivanu trpezu. Pročitajte neke korisne odgovore na često postavljena pitanja.

Servirajte trpezu i postavite escajg?

Kod pripremanja trpeze, escajg je bitan detalj koji svaka osoba prvo primeti na stolu kada uđe u prostoriju. On predstavlja “dobrodošlicu” svakom gostu i zato je jako važno da on bude postavljen na stolu na adekvatan način.

Pre nego što počnete sa postavljanjem escajga, morate da znate kako se on pravilno postavlja po bontonu. Naime, tanjir se postavlja tačno ispred svakog gosta. Pribor koji je namenjen da se koristi prvi, uvek ide najdalje od tanjira.

Na koji način se pravilno postavljaju čaše za različita pića?

Kada su u pitanju čaše, pre svega postoje različite čaše za vodu, vino, rakiju, itd. Svaka od njih je drugačijeg oblika, veličine i ima svoje posebno mesto na stolu.

Vinske čaše se postavljaju uvek posle čaše za vodu, koja se postavlja pva na stolu. U slučaju da planirate da služite nekoliko različitih vrsta vina, onda ćete ih postaviti u skladu sa redosledom kojim ste zamislili da se one koriste.

Da li odabrati stolnjak ili podmetače?

Pre svega, ono što morate da uradite jeste da napravite idealan izbor stolnjaka koji će biti poput temelja ispod pravilno postavljenog escajga i čaša. Neka on bude u bojama i šarama koje se vama najviše dopadaju i koje će savršeno da se uklope u čitav ambijent.   

Ukoliko vam stolnjak nije omiljena opcija, uvek možete da odaberete kvalitetne podmetače od trske, drveta ili neke prijatne tkanine. Vodite računa da budu simetrično postavljene kako bi čitav koncept imao smisla.