Pošteno svađanje znači da si prsla zbog nečeg i da govoriš baš ono što osećaš, izražavaš svoje sirove emocije. Iskazuješ ljutnju i povređenost i ni na koji način ne pokušavaš da poniziš partnera i da ispadneš bolja od njega. Prosto, samo sipaš, prenosi Wannabe magazine

Onaj ko pokrene poštenu svađu, obično ukazuje na nešto važno, što je potrebno razumeti i pronaći rešenje, kompromis, način. A onom drugom bi bilo bolje da se u poštenoj svađi ne brani. Nego da bude potpuno iskren u sagledavanju i objašnjavanju svojih motiva. Na ovaj način par uživa u dugoročnim benefitima svake poštene svađe.

Svađa vas suočava sa sirovim emocijama

Navikli smo da smatramo da u svađi ljudi često kažu ono što ne misle. Ali zapravo, u svađi se na grub i sirov način obično izražava baš ono što se misli i oseća u tom trenutku. Da se niste posvađali, ne biste to tako ispoljili, niti bi čuli kako partner nešto doživljava – neulepšavanje osećanja, nevođenje računa o onome što se izgovara, pražnjenje emotivnog naboja, daje nam grubu sliku onoga što je istinito. Ako se izražava sumnja, nesigurnost, povređenost. Ona će verovatno biti “pljusnuta” kroz optužbu da nas partner ne poštuje, da mu nije stalo do naših osećanja, da je sebičan i da nas ne voli.

Sipajući gorčinu i bes, izražavaš ono što te muči i boli, pa iako to zvuči dramatično i preterano. Verovatno pogađa suštinu. U trenutku kada te je nečim povredio, partner verovatno jeste bio sebičan. Nije te poštovao i nije mu bilo stalo do tvojih osećanja. I verovatno jeste zaboravio da si ti posebna osoba u njegovom životu i da te voli. Emotivni potres koji doživi kroz svađu, pomoći će mu da se seti – kad se strasti smire i kad počnete da razgovarate o temi koju ste burno pokrenuli. Jer posle poštene svađe, sledi pošten razgovor – ne dolazi u obzir da se neko ljuti i da zaćutite.