Tehnika disanja 4-7-8 je obrazac disanja koji je razvio dr Endrju Vajl. Zasniva se na drevnoj tehnici zvanoj pranajama, koja pomaže onima koji je praktikuju da steknu kontrolu nad svojim disanjem. Kada se redovno praktikuje, ova tehnika može da pomogne ljudima koji imaju problem sa uspavljivanjem.

Tahnika disanja 4-7-8 – kako funkcioniše?

Tehnike disanja su dizajnirane da dovedu telo u stanje relaksacije. Specifični obrasci koji uključuju zadržavanje daha na određeno vreme omogućavaju vašem telu da dopuni kiseonik. Tehnike poput 4-7-8 mogu vašim organima i tkivima dati preko potreban kiseonik.

Prakse opuštanja takođe pomažu da se telo vrati u ravnotežu i reguliše odgovor „bori se ili beži“ koji osećamo kada smo pod stresom. Ovo je posebno korisno ako patite od nesanice zbog anksioznosti.

Tehnika 4-7-8 primorava um i telo da se fokusiraju na regulisanje daha, umesto ponavljanja uznemirujućih misli koje se roje pred spavanje.  Zagovornici tvrde da ova korisna tehnika disanja može da uspori rad srca, kada se puls ubrza. Dr Vajl ga je čak opisao kao „prirodni lek za smirenje nervnog sistema„.

Osobe koje imaju blag poremećaj sna, anksioznost i stres mogu smatrati da je disanje 4-7-8 korisno za prevazilaženje navedenih tegoba.

Tehnika disanja 4-7-8 i kako se izvodi

Da biste vežbali disanje 4-7-8, pronađite mesto na kome ćete se udobno smestiti na mirnom mestu.

Pripremite se za vežbu tako što ćete vrh jezika nasloniti na nepce, odmah iza gornjih prednjih zuba. Moraćete da držite jezik na tom mestu tokom vežbe. Potrebna je upornost i praksa da ne pomerate jezik kada izdišete. 

Koraci koje je potrebno napraviti u ciklusu jednog daha

Prvo, neka vam se usne razdvoje. Napravite forsirani izdah, potpuno izdišući kroz usta. Zatim zatvorite usne, tiho udišući kroz nos dok u glavi brojite do četiri. Zatim, sedam sekundi, zadržite dah. Napravite još jedan šištavi izdah iz usta za osam sekundi. Kada ponovo udahnete, pokrećete novi ciklus disanja. Vežbajte ovaj obrazac četiri puna udisaja.

Preporuka je da vežbate tehniku 4-7-8 disanja samo za četiri udisaja kada prvi put radite. Možete postepeno povećavati do osam punih udisaja.