Vino ljudi smatraju omiljenim pićem, ali da bi ono dostiglo najbolji ukus, važni su različiti faktori, prenosi Ženski magazin.

Na primer, ako ste se ikada zapitali zašto bi trebalo kovitlati vino u čaši pre ispijanja. To je zato što nežnim kovitlanjem vina kiseonik ulazi u čašu i, samim tim, omogućava aromi da izađe.

Idealna temperatura za bela vina jeste kada su hlađena (6-7 °C) nekoliko sati u frižideru.

Crvena vina treba da budu neznatno hladnija od sobne temperature (oko 18 ° C). Ipak, mlađim voćnim vinima prija niža temperatura, pa obratite pažnju na godinu.

Dezertna vina su možda najjednostavnija s obzirom da njihovu aromu možete da osetite na pravi način i na sobnoj tempeaturi.

S druge strane, penušava vina najbolje ćete osetiti kada su potpuno ohlađena. Ostavite u frižideru nekoliko sati ili čak i da prenoće pre serviranja.

Što se tiče same čaše, važno je da ona bude bez natpisa, prozirna i sa dobrim osloncem.

Istraživanjima došlo je do saznanja da ukus crnog vina najviše dolazi do izražaja uz muziku Džimija Hendriksa, dok su za maksimalno uživanje u aromi belog vina preporučljive pesme Kajli Minog ili Tine Tarner.

No, ipak to su možda pokazali rezultati istraživanja, ali ako niste ljubitelj nekog od navedenih izvođača, ni slučajno nemojte time da se vodite. Odaberite pesme idealne za neophodnu atmosferu, pustite svoju omiljenu muziku i opustite se uz vino onako kako vama najviše odgovara.

Pre finalnog odabira, imajte na umu da vina umnogome zavise i od lokacije na kojoj je uzgajano grožđe. Pa finalni ukus zavisi od proizvođača, ali tu su i sezona, temperatura, starost i još dosta faktora koji mogu da naprave razliku, a ne samo način ispijanja ili temperatura samog vina.