Jedite čokoladu kad ste neraspoloženi, ali ne samo tada…

1.Čokolada je „hrana bogova”

Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači „hrana bogova”. Ovom drvetu je potrebno skoro godinu dana da bi dalo dovoljno kakaoa za proizvodnju samo 10 uobičajenih čokoladica od 60 grama. Zato se za čokoladu i smatra tako dragocenom poslasticom.

2.Leči depresiju i popravlja raspoloženje

Čokolada je prirodni lek protiv depresije. Sadrži aminokiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Zbog toga, sledeći put kad budete neraspoloženi, uzmite čokoladu, sigurno će vam podići raspoloženje i osećaćete se mnogo bolje.

3. Osećamo se kao da se strastveno ljubimo

Temperatura topljenja čokolade je oko 35 stepeni Celzijusa, što je neposredno ispod normalne telesne temperature čoveka. Zato se topi čim je stavite na jezik, što uzrokuje povećanu moždanu aktivnost i podstiče lučenje endorfina, „hormona sreće”, koji telo prirodno proizvodi i za vreme strasnog poljupca. 

4.Pomaže u borbi protiv karijesa

Iako postoje mišljenja da čokolada šteti zubima, dokazano je da čokolada ipak ne uzrokuje karijes. Studija rađena na Univerzitetu Osaka u Japanu otkrila je da se neki delovi kakaoa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa. Isti je slučaj i sa aknama – opsežna studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni, čak ni ako se konzumira u većoj količini. 

5.Uništava toksine i ćelije raka

Najviše pozitivnih uticaja na ljudski organizam ima tamna čokolada, koja je, pre svega, poznata po svom antioksidativnom dejstvu. Crna čokolada, sa što većim procentom kakaoa, dokazano štiti telo od razvoja raka i od srčanih bolesti.