Džimi Hendriks, popularni „Slou Hend“, rođen je 1942. godine u Sijetlu. Za mnoge ljubitelje rokenrola Džimi i dan danas važi za najboljeg gitaristu svih vremena. Njegovi počeci 60-ih godina i prelazak iz Njujorka u London, predstavljali su početak renesanse u rok muzici.

Čas Čendler je čovek koji je Hendriksa doveo u London. A sam Pol Mekartni je jednom prilikom izjavio da mu se bukvalno svaka dlaka na telu naježila kada je prvi put čuo Hendriksa uživo, u jednom londonskom klubu.

Popularni „Slou Hend“ je još kao dete bio veliki zaljubljenik u električnu gitaru. Prva na kojoj je svirao bila je marke Supro Ozark.  A događaj koji ga je podstakao da se ozbiljnije počne baviti muzikom vezan je za 1961. godinu. Te godine, Džimi je zbog povrede noge napustio vojsku. Višak slobodnog vremena, kao i česti ostanci kod kuće zbog povrede, pružili su mu priliku da se više posveti vežbanju. Zbog svog raskošnog muzičkog talenta, svaku priliku Hendriks je uspeo iskoristiti.

Nije mnogo vremena prošlo, a Džimi je već počeo snimati i objavljivati svoje prve singlove. 1964. godine, skupa sa braćom Ajzli snimio je dvodelni singl „Testify“. Iste godine je napustio ovaj sastav. Te je krenuo na turneju sa Litl Ričardom, sa kojim je objavio svoj sledeći singl pod nazivom „I Don’t Know What You Got (But It’s Got Me)“.

U londonskim klubovima, pored Litl Ričarda, nastupao je i sa Isli Brotersom. Tada se publici predstavljao u prepoznatljivom stilu oblačenja i sviranja. Taj svoj stil s’ početka karijere nije menjao ni u narednim godinama. Afro frizura, šešir sa perom i lanci oko vrata su nešto po čemu publika Hendriksa i danas pamti.

1966. godina je svakako godina početka jedne sjajne rokenrol priče. Tada je Hendriks osnovao bend „Expirience“ sa kojim stiče slavu svetskih razmera. Sa njima je snimio nekolicinu vanvremenskih hitova, između kojih su i pesme poput: „Purple Haze“,“Foxey Lady“, „Voodoo Child“, „Fire“ itd. Publici se na maestralan način predstavio i na najpopularnijem festivalu tog vremena Woodstock-u, 1969. godine. Godinu dana kasnije, Hendriks je preminuo.

Klub 27

Iako je imao samo 27 godina kada je preminuo, Džimi Hendriks se zbog svog raskošnog talenta i ogromnog broja hitova i danas smatra najboljim gitaristom svih vremena. Ovu činjenicu potvrđuju razne ankete, sudovi drugih autoritativnih muzičara i rok kritičara, kao i sama publika. Ušao je u poznati „klub 27“ koji čine slavni muzičari poput: Brajana Džonsa, Dženis Džoplin, Kurt Kobejna, Džima Morisona, Ejmi Vajnhaus itd.

Za Hendriksa, kao i za većinu ovih muzičara, bio je koban poročan način života. U smrt ga je odvela prevelika doza heroina i alkohola.

U zenitu slave publici se predstavljao kao veliki ekscentrik. Na njegovim nastupima mogli su se videti razni neobični performansi. Od toga kako svoj fender-stratokaster svira zubima, preko bacanja u publiku pa sve do polivanja gitare benzinom na bini.

Po svemu ovome, ali najviše po besprekornom načinu sviranja svog „fendera“ publika će ga pamtiti još dugo vremena. Iako se danas navršava čak 52 godine, otkako je napustio ovaj svet.