Aleksandar Joksimović je bio naš modni dizajner. On je čovek koji je odbijao sve slavne modne kuće, samo kako bi radio u svojoj zemlji. Svoj život je posvetio modi i proveo ga je u Beogradu, u Kosovkoj ulici, ali danas, na žalost, ljudi o njemu malo znaju.

On je preminuo 29. marta 2021. godine u 87-oj godini života od posledica korona virusa.

Pre nego što se povukao, svoju poslednju kolekciju je uradio 2002. godine za Monu, pod nazivom „Život je ljubav“, i nakon toga se lagano povukao. A njegov život je bio pravi filmski spektakl.

Joksimović je počeo da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji ne postoji. Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme, a zatim počinje da radi u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

A onda je njegova revija dospela u Njujork tajms. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napiso je da se pojavio jedan mladi čovek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

Zatim sledi njegova kolekcija „Simoda“, koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su želele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bovšoj SFRJ. Upravo ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moksvi, gde je učestvovao i Dior, a Joksimović je dobio poziv da bude deo njihovog tima.

Ostao je, jer je želeo da razvija modu u Jugoslaviji

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije, ili barem najzvučnije ime među damama koje je Aleksandar oblačio je – Jovanka Broz.

Od ‘66. godine je Aleksandar svake godine po službenoj dužnosti morao da radi po nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz. Jer se radilo na tome da se popularizuje domaća modna industrija. Oblačio ju je za raznorazne događaje kojima je prisustvovala kao prva dama. A kada bi Jovanka poželela da se promeni kragna na njenoj omiljenoj bundi, Aleksandar je to odrađivao velemajstorski. On je rado sarađivao sa njom i imali su divan poslovni odnos. Uvek je o njoj govorio sa puno poštovanja. A posebno je isticao i da je ona bila ličnost izuzetne kulture i manira sa kojom je uvek bilo zadovoljstvo sarađivati.

Milena kao inspiracija

Gajio je veliko poštovanje i prema Mileni Dravić, za koju je uvek govorio da njene osobine treba da ima idealna Beograđanka. Ona je pametna, talentovana i vredna. A to su, po njegovom mišljenju bile osobine od velike važnosti. Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija. Ali i  Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

Čuvena priča je kada su njih dvoje, već tada bračni par, išli na premijeru Bekimovog filma “Avanturista” u Njujorku. A odeću u kojoj su se pojavili radio je upravo Aleksandar Joksimović. Kada je naša štampa pratila reakcije onih koji su bili zainteresovani za taj film i premijeru, svi su komentarisali niz komplimenata koje su njih dvoje dobili od svetskog džet seta. Bilo je zanimljivo ono što su drugi glumci na premijeri nosili. A to su bili modeli Iv Sen Lorana, Pjera Kardena i Balensijage. U toj konkurenciji, modeli Aleksandra Joksimovića su bili izuzetno zapaženi i njih dvoje su to uvek rado isticali u mnogim intervjiuima.