Areta Frenklin je zavolela muziku zahvaljujući ocu, uglednom baptisičkom sveštenku zbog kojeg je od malih nogu bila okružena velikim zvezdama. Bila je samouka pevačica, zbog čega ju je svet samo još više cenio, ali crkva njenog oca nazivala se „se*sualnim cirkusom“ koji su obeležile orgije, opijati i mnogo alkohola.

Bez majke je ostala vrlo rano, kad je imala 9 godina, pa je bila vrlo vezana za oca. Navodno su ju odgajale bake, ali i brojne očeve ljubavnice, pa je rana seksualnost nije nikoga čudila. Naime, Areta je do 15 godine života već imala dvoje dece sa dva različita muškarca. Sina Klarensa rodila je sa 12 godina, a otac je bio njen školski kolega Donald Bukr. Dve godine kasnije rodila je drugog sina Edvarda, a dečak je ime dobio po svom ocu, Edvardu Džordanu.

Borila se sa alkoholizmom

U odgajanju dece pomogla joj je mnogobrojna porodica, jer se ubrzo preselila u Njujork kako ostvarila svoje muzičke snove. Godinu dana nakon dolaska u industriju muzičkih snova, Areta je izdala svoj debitantski album. Iako su joj na poslovnom planu cvetale ruže, u privatnom životu nije imala previše sreće. Takođe, borila se sa alkoholizmom veći deo svog života.