Autor čuvenog Marša na Drinu je Staislav Binički. Navršava se 150 godina od rođenja Stanislava Biničkog – čuvenog kompozitora, dirigenta i pedagoga. U Jasiki, rodnom mestu umetnika, svečano će biti otkrivena bista začetnika savremene srpske muzike. A na manifestaciji „Dani Biničkog“ njegove kompozicije izodiće Zemunski gudački kvartet.

Sudbina je htela da njegov otac Stevan, profesionalni vojnik bude postavljen za komandira Treće pontonjerske čete u Jasici. U varoši na desnoj obali reke tokom službe upoznao je suprugu Mariju. Godine 1872. dobili sina Stanislava.

Porodica Binički živela je u kasarni na mestu gde se danas nalazi osnovna škola. Mlađanom Stanislavu koji je u Kruševcu završio niže razrede sluh je brusio huk Morave.

Zbog vojničkog poziva oca često su se selili. Školovao se u zemlji i inostranstvu. Muzičku akademiju završio u Minhenu. Komponovao je, dirigovao, predvodio orkestar Kraljeve garde.

Začetnik savremene srpske muzike, autor Stanislav Binički umro je 15. februara 1942. godine. Potomci su Legat zaveštali Narodnom muzeju u Kruševcu.