Betoven i otkucaji srca, da li to ima neke veze?

Jeste li se ikada zapitali kako je čuveni kompozitor Ludvig van Betoven dobijao inspiraciju za svoja dela? Naučnici smatraju da bi ona mogla biti povezana s njegovim zdravstvenim stanjem.

Otkucaji srca

Ako je verovati istraživanjima, postoji mogućnost da su ritmovi koji se mogu naći u poznatim kompozicijama slavnog umetnika bili inspirisani njegovim vlastitim otkucajima srca. Inače, ovaj muzički genije je imao srčanu aritmiju.

Do srčane aritmije dolazi kada nešto pođe naopako sa električnim impulsima koji koordinišu otkucaje srca. Kao rezultat, srce može kucati prebrzo, presporo ili nepravilno.

Istraživači pretpostavljaju da je Betoven imao upravo tu srčanu nepravilnost, zajedno s dugim popisom drugih bolesti (upala creva, krhke kosti, bolest jetre i bubrega, gluvoća), ali niko to ne može da potvrditi sa potpunom sigurnošću.

– Simptomi i međusobna isprepletenost nepravilnih otkucaja srca sa toliko drugih bolesti, čine razumnom pretpostavku da je Betoven imao aritmiju srca – a radovi koje opisujemo mogli bi biti pravi muzički elektrokardiogrami – rekao je Zahari Goldberger sa Univerziteta u Vašingtonu.

Zbog gluvoće Betoven je verovatno još više bio okrenut svom unutrašnjem osećaju, odnosno, otkucajima srca.