Bruce Springsteen: Svoju prvu gitaru kupio je za sitan novac

Svoju prvu gitaru kupio je za 18 dolara 1964. godine, a samo godinu dana kasnije njegova majka uzela je zajam da bi mu kupila daleko vredniji instrument za 60 dolara. Čin ljubaznosti koji je on kasnije pretočio u pesmu “The Wish”. Iste godine počeo je da svira. A sve što se desilo posle je istorija… ili prava moderna bajka?
Njegov muzički i lirički stil je toliko jedinstven da je nemoguće zameniti ga za nekog drugog. Izgrađen je na temeljima teškog odrastanja, ogorčenog oca. Duboke empatije i velike države Nju Džerzi. Springstin važi za jednog od najvoljenijih muzičara i javnih ličnosti uopšte u Americi. A glavni razlog za to je da iako je postao prava rok zvezda, Brus je i dalje jedan od nas.

Rani radovi Brucea Springsteena

Springstinovi rani radovi obeleženi su prirodom njegovog odgajanja i večitom borbom da pobegne od siromaštva i prosečnosti. Pesme sa prvog albuma “Greetings from Asbury Park” (1973) pretežno su inspirisane njegovim ocem. Koji je imao veliki uticaj na njegov pogled na svet. Za Bruce Springsteen, njegov otac je bio primer kako okolnosti. Depresivno mesto i nepravda mogu da pretvore bilo koga u nezadovoljnu, nesrećnu i neprijateljski nastrojenu osobu. I više od svega. Daglas Springstin je bio sve što Brus Springstin nije želeo da bude. Tenzije između oca i sina poslužile su kao motiv mnogih Brusovih pesama. A izvođenje, scena i publika imali su gotovo terapeutsko dejstvo na našeg pesnika koji se borio sa demonima svog detinjstva. Ovo se naročito vidi u pesmi “Growin’ Up”, ali se provlači i kroz “The Angel” i ostale.

Teško detinjstvo

Iako je već odavno prevazišao svu nemaštinu svog detinjstva i mogao da uživa u plodovima rasprodatih ploča. “Nebraska” (1982) je dalje naglašavala mračnu stranu američkog života. Pesme sa ovog albuma primoravale su slušaoce da stanu u tuđe cipele i poistovete se sa onima koji jedva preživljavaju, naročito “Used Cars”. Koja govori kroz kakva sve poniženja prolaze porodice iz radničke klase i “Johnny 99” koja opisuje kakve sve nevolje i očajanja mogu dovesti i najobičnijeg čoveka do zatvora i smrtne kazne.

Da, Springstin je bio u poziciji kada je prosto mogao da okrene glavu od tame, i uživa u svemu što je, zaista, pošteno zaradio stavljajući svoje srce na otvoreno gde svi mogu da ga vide. Ali do sada je već jasno da The Boss, nije običan čovek. On je nastavio da gleda tamu pravo u oči, iako nije doticala njega i njegove bližnje i postao je glasnogovornik unesrećenih, gladnih i ogorčenih.