Dajna Vošington je jedna od najvećih džez diva svih vremena. Rodjena kao Rut Li Džons u Alabami. Za svega 39 godina svog života otpevala je na desetine najvećih hitova 40tih, 50tih i 60tih godina prošlog veka.

”What a difference a Day makes” koju peva Dajna Vošington i danas se smatra velikom jazz himnom, koju mnogi dobri pevači današnjice takodje rado izvode. Medju njima je i Debora Koks (Deborah Cox), američka pop, rnb, dance i jazz pevačica koja je u susret obeležavanju 44.godine od smrti lejdi Vošington – objavila CD kao omaž sjajnoj Dajni.

”Dajna je oduvek bila jedna od mojih omiljenih pevačica. Sve mi se kod nje dopada. Bila je veoma jaka žena. Mužicki je bila veoma raznolika i nekako se pronalazim u svemu tome. Ovaj album nije samo jazz album, reč je o big band albumu. Ima tu i bluza i drugih žanrova”, priča Debora Koks, 33-godišnja Kanadjanka koja u Americi ali i u Evropi uživa veliku popularnost zahvaljujući hitovima poput ”Nobodys Supposed to be here”, ”Who do you love”, ili ”Mr. Lonely”.

Debora Koks: Vreme je za malo jazz-a

Njen repertoar je veoma raznovrstan. Iako je poznata po svom bogatom rnb opusu, svaki njen CD ima i remiks izdanje. Što znači da je Debora i izuzetno popularna dance diva. Da li će ljubitelji njenog glasa i njene muzike biti iznenadjeni ovim projektom?

”Mislim da će moji fanovi biti prijatno iznenadjeni i da će osetiti moj duh i moju ljubav prema ovoj muzici. Kao vokalni izvodjač ja i dalje nastavljam da tražim sebe u raznim žanrovima. Zato i rado pevam jazz, gospel, rege, pop. Sve je to deo mene i dopada mi se što mogu podjednako da uživam u različitoj muzici.”

Uloga u čuvenom mjuziklu „Aida“

Jedno vreme je igrala i u širom sveta poznatom mjuziklu Aida, koji je muzički adaptirao Elton Džon. Ljubav prema mjuziklima i jazzu je dakle u njenoj karijeri i dalje na posebnom mestu.

”Odrasla sam uživajući u mjuziklima. Kada mi je ponudjeno da igram Aidu, doživela sam neverovatno iskustvo dok sam bila u tom velikom pozorišnom timu. To me je motivisalo da snimim ovaj album.”