Davorin Popović, pevač popularnog sarajevskog benda „Indeksi“ rođen je na današnji dan 1946. godine. Popularni „Pimpek“, kako ga je prozvala sarajevska raja, bio je jedan od začetnika rok muzike u bivšoj Jugoslaviji.

Davorin i njegovi „Indeksi“ smatraju se pionirima jugoslovenskog rokenrola. A kompozicija „Nikada“ je prva autentična rok kompozicija snimljena na ovim prostorima. Iako nije bio član benda od samog osnivanja, Davorin je po dolasku u Indekse ubrzo postao pokretačka snaga i zaštitni znak ovog legendarnog sastava. Započeo je stvaranje priče koja će trajati narednih 40 godina.

Početak legendarnog benda

Na samom početku, bend je često menjao članove. Početna postava koju su činili Slobodan Misaljević, Ismet Arnautalić, Šefko Akšamija, Đorđe Uzelac i Nedim Hadžihasanović se nedugo nakon samog osnivanja i raspala.

1964. godine bendu se pridružio Davorin Popović. Pristizale su i nove snage Đorđe Kisić i Slobodan Kovačević – Bodo. A poznato je da je u Indeksima jedan deo svoje karijere proveo i čuveni muzičar i tekstopisac Kornelije Bata Kovač.

Ono što je zanimljivo, a tiče se samog Davorina Popovića, jeste činjenica da se na samom početku muzičke karijere uporedo bavio i košarkom. Godinama kasnije i dalje kruži priča da je bio jako perspektivan košarkaš. Međutim, zbog nedostatka vremena bio je prinuđen da se opredeli čime će se baviti. Odabrao je muziku! Ne znamo šta bi se desilo da je obratno postupio. Ali ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo jeste činjenica da je ispisao istoriju jugoslovenske rok muzike.

Hitovi za sva vremena

Trajali su Indeksi bezmalo 40 godina, snimili more kvalitetnih pesama. A mi ćemo izdvojiti samo neke od njih: „Sanjam“, „Žute dunje“, „Bacila je sve niz rijeku“, „Predaj se srce“, „Da sam ja netko“, „Balada“, „Ti si mi bila naj“, „Jutro će promijeniti sve“, „Modra rijeka“, „Plima“ itd.

Ove numere, mahom balade, svakako su ušle u anale Ju-roka i kao vanvremenska dela predstavljale temelj nadolazećim muzičkim stvaraocima tog vremena i prostora. Inače, za poslednju pesmu navedenu u nizu, čuvenu „Plimu“ tekst je napisao Kornelije Kovač. Popularni Bata se tada već rastao sa Indeksima i osnovao „Korni grupu“. A jednom prilikom je ispričao u javnosti kako je nastala ova poznata stvar:

„Vratio sam se u Sarajevo da uzmem neke stvari, čuo sam da Indeksi snimaju za „Radio Sarajevo“. Imali su matricu i temu, ali nisu imali tekst. Otišao sam u neki ćošak studija i napisao „Plimu“. Tako je nastala ova pesma“

Pored „Plime“ još jedno antologijsko delo „Indeksa“ koje je Davorin predstavio publici na maestralan način, a koje se po mnogo čemu izdvaja jeste pesma „Bacila je sve niz rijeku“. Tekst pesme je napisao Kemal Monteno. A po rečima samog Davorina Popovića, tekst je iz Keminog pera izašao za čitavih 10 minuta. I dan danas kruže razne priče za ovu pesmu. Tačnu istinu ne znamo. Ali znamo da je ova balada već decenijama na samom vrhu muzičkih top lista. Pevač joj je svojom emocijom i prepoznatljivim glasom dao viši smisao. Te je na taj način usadio u srca mnogim generacijama.

„Slušaj, da ti pjevač nešto kaže..“

Inače, kad kažemo pevač, ne mislimo samo na Davorinov način delovanja, nego i na njegov nadimak. Upravo tako su ga zvali mnogi na sceni, ali i van nje. A razlog zbog koga je dobio nadimak „Pjevač“ jeste rečenica kojom se veoma često obraćao sagovornicima na početku svog izlaganja: „Slušaj, da ti pjevač nešto kaže..“  Imao je „Pimpek“ još mnogo šta da kaže, ali se povukao sa životne scene u 55-oj godini. Ipak, iza sebe je ostavio pregršt hitova koji će još dugo vremena pričati umesto njega.

Koliko je Davorin, skupa sa Indeksima bio veliki potvrđuju i reči poznatog rok kritičara Petra Pece Popovića. U jednom intervjuu opisuje Davorina i Indekse kao simbol jednog grada i nekih lepših vremena: „Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, Indeksi su bili najveći u Sarajevu. Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar na primer, oni su uvek bili broj jedan. Indeksi su grad. Kada kažete Sarajevo, kažete Indeksi. Bijelo dugme je mogao biti najveći bend na svetu, ali se znalo ko je za Sarajevo uvek bio neprikosnoven. Indeksi su raskrčili teren i bili inkubator iz koga se sve zavrtelo. Zvao sam ga – Predsednik, jer je Davorin Popović umeo sa mangupima da bude mangup, sa gospodom gospodin; Sa svima je imao meru. Istovremeno, oličavao je ono što je cela naša generacija mislila da je važno: O tome kakav život ćemo imati ne odlučuje novac. Odlučuje dobrota, čestitost i ljudskost. Davorin je to znao. Koga je on priznao, taj je u Sarajevu mogao nešto i da postane. Zato je bio predsednik. Sve najbolje što sam podrazumevao da je Sarajevo i što je volela cela Jugoslavija bio je Davorin Popović“ reči su Petra Popovića.