U jednom od retkih intervjua koji je dala za Nju Jork TajmsLi Radzivil, sestra Džeki Kenedi, prisetila se audijencije na britanskom dvoru kada joj se princ Filip požalio kako živi u kraljičinoj senki. „Ti i ja uvek hodamo tri koraka iza“, rekao je tada aludirajući na njen život uz slavnu i obožavanu sestru Džeki.

Detalji njenog bogatog životnog iskustva u visokom američkom i evropskom društvu sažeti su u knjigu jednostavno nazvanu „Li“. Teško je opisati sve uspone i padove ove 83-godišnjakinje koja je od malih nogu odgajana za luksuzan život.

Novi početak u novom gradu značio je život kakav je oduvek želela…

Svi su slavili Li, ne kao mlađu sestru Džeki Kenedi, već kao trendsetericu, damu s pedigreom, ženu koja je znala prirediti najbolje zabave na koje su svi hteli biti pozvani.

U to vrijeme Li je postala i modna ikona. Po kući se šetala u raskošnim kaftanima, a za izlaske u javnost birala je svečane kreacije s potpisom američkih dizajnera. Za razliku od Džeki Kenedi, koja je morala biti odmerena kao prva dama nacije. Li je mogla dopustiti nešto riskantnije i slobodnije odevne kombinacije. Naravno, nikad vulgarne, ali za ono vreme često provokativne.

Šou biznis

Život domaćice iz visokog društva ubrzo je dosadio Li, a veliki interes medija za njen lik i delo nagnali su je da okuša sreću u šou biznisu.

Kada se činilo da su stvari konačno sele na mesto Džeki se razbolela od teškog oblika karcinoma i preminula 1994. godine. Testament je bilo šokantan. Džeki nije ostavila ni centa Li, verojatno smatrajući da joj je tokom života dovoljno pomogla. Brak s Rosom nije išao najbolje. Li je tvrdila da je reditelj bio opsednut svojom bivšom suprugom, balerinom koja je takođe preminula od karcinoma. Mrzela je Holivud i kompletnu filmsku industriju. Ros je preminuo 2001. godine od posledica srčanog udara pa je Lei opet ostala sama.

Pored očigledne stabilnosti, pozne godine donele su joj i apsolutnu slobodu da svetu napokon ispriča svoju stranu priče, onu koju nećete pročitati u neautorizovanim biografijama i u ženskim časopisima. Većina najvažnijih aktera iz njene knjige više nisu među živima. Živo je samo njeno sećanje na njih, ponekad gorko, kao u slučaju Onazisa, a ponekad nežno i setno, kao kada priča o najvećoj ljubavi i najvećoj boljci svog života – sestri Džeki. U životu isprepletenom razočarenjima i ushićenjima, princeza Li je odlučila imati zadnju reč.