Džon Legvizamo kritikovao je na svom Instagram nalogu ovu odluku i upitao zašto neki latino glumac nije odabran za ovu ulogu.

Nakon objave da će u novom filmu „Alina od Kube“ revolucionarnog lidera Kube Fidela Kastra igrati glumac Džejms Franko, poznati latinoamerički glumac je negodovao.

Kako prenosi sajt collider, Legvizamo je oštro osudio odluku da Franko igra Kastra u novom filmu reditelja Migela Bardema jer je, kako je Legvizamo napisao, to samo još jedan primer kulturološke aproprijacije jer Franko nije latino porekla.

IZJAVA

„Kako je moguće da se ovo i dalje dešava?” zapitao se Legvizamo u svojoj izjavi. “Kako je moguće da nas Holivud ne samo isključuje već i krade naše priče? Dosta je bilo da Holivud i striming servisi vrše takvu aproprijaciju! Pozivam na bojkot! Ovo je nenormalno! A sama priča je dovoljno teška da se ispriča bez preuveličavanja, koje bi bilo greška! Nemam problem lično sa Frankom, ali samo kažem da on nije latino porekla!“ Zaključio je Legvizamo, koji je inače kolumbijskog porekla.

Legvizamo, poznat po filmova Karlitov put, Braća Mario, Spawn (Izrod), Romeo i Julija i Encanto. Dugo se bavi glasnim propagiranjem inkluzije glumaca latino porekla i priča o njima u filmskoj i televizijskoj industriji, kao i učenja o istoriji naroda Latinske Amerike. Kao i njihovog uključivanja u javni život, s obzirom da je ova populacija sve veća u SAD.

Inače, film Alina od Kube prati život Kastrove vanbračne ćerke Aline Fernandes (koju igra Ana Vilafane). A koja je rođena iz afere Kastra i Kubanke iz visokog društva Natalije “Neti” Revuelte (koju igra Mía Maestro). Alina je sa deset godina saznala istinu ko joj je otac. A vremenom je postala oštar kritičar njega i njegovog režima. Pa je hapšena više puta. Na kraju je 1993. godine pobegla sa Kube u Španiju, a kasnije se nastanila u SAD.

Zanimljivo je da je upravo sama Fernandesova odobrila da Franko igra njenog oca nakon što su joj bila nuđena razna poznata glumačka imena američke filmske industrije.