Marlen Ditrih, ime jedne od najvećih filmskih diva 20. veka,  oduvek je bilo sinonim holivudskog glamura i seksepila. A iza bleštavih haljina i svilenih čarapa, skrivali su se promiskuitet, alkoholizam i, kako kaže njena ćerka Marija Riva, šizofrena ličnost.

Sa glumicom koja je umrla 6. maja 1992. godine, nije bilo jednostavno živeti. Ljubavnici, život u koferima na četiri adrese: holivudskoj, londonskoj, pariskoj i bečkoj, kao i neobični ispadi, ostavili su gorak ukus u ustima njene ćerke koja je o životu svoje majke izdala nekoliko biografija, a u jednoj je opisala i prvi susret Marlen Ditrih sa Vilijamom Rivom, svojim suprugom.

– Ušla je kroz vrata, pogledala ga, otvorila svoju veliku krokodilsku torbicu, izvadila nekoliko ružičastih gaćica i stavila mu ih pod nos. „Pomiriši. Ovo je on. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Bio je odličan“.

Ljubavnici slavne glumice

Osim Džona F. Kenedija, među njenim ljubavnicima koje je imala tokom 40 godina duge karijere našli su se i njegov otac Džosef P. Kenedi, Frenk Sinatra, Klark Gejbl, Gari Kuper, Džejms Stjuart, ali i koleginice Mae Vest i Edit Pjaf. Ona nikada nije skrivala svoju biseksualnost, čak je zaključila da su žene bolje ljubavnice, ali da je s njima teško živeti.

– U Evropi nije važno da li si muškarac ili žena. Vodimo ljubav sa svakim ko je privlačan – govorila je, a privlačnost prema istom polu prvi put je osetila još kao tinejdžerka. To je neobično pošto je potekla iz konzervativne porodice. Rođena je 27. decembra 1901. nedaleko od Berlina, a njen očuh bio je potomak Eduarda Fon Loša.

Umetničko ime

Svojeglava i egocentrična, ostvarivala je sve što bi naumila. Umetničko ime osmislila je još sa 11 godina spojivši početak svog pravog imena sa nadimkom Lene. Upisala je dramsku školu 1921, a tu je upoznala i budućeg supruga, asistenta reditelja Rudolfa Sibera. Venčali su se posle dve godine zabavljanja, a u 23. je rodila ćerku Mariju.

– Dete vam ne donosi ništa dobro osim problema.

Bila je loša majka, toliko loša da ju je ćerka optužila za sudelovanje u zlostavljanju. Marlen je bila toliko usredsređena na sebe da je ćerku prvi put upisala u školu kada je imala 11 godina. Sa suprugom nije delila postelju nakon porođaja, a iako je bila u vezama s mnogim kolegama, nikada se nije razvela.

Filmska karijera i modna revolucija

Međutim, ona nikada nije volela seks i zbog toga se rado sastajala sa impotentnim piscem Erikom Marijom Remarkom. Tražila je romansu i druženje. U Viliju Forestu našla je doživotnog prijatelja, glumac Igo Sim učio ju je da svira, a reditelj Josef Von Šternberg zaslužan je za njenu svetsku karijeru. Nakon što je poslušao savet glumice Rut Landshof Zork koja mu je za ulogu kabaret pevačice Lole-Lole u njegovom filmu „Plavi anđeo“ preporučila Marlen Ditrih, njih dvoje počeli su da sarađuju i ubrzo počeli da stvaraju filmsku istoriju. Nakon toga glumica je došla u Holivud i angažmanom na filmskom hitu „Maroka“ zahvaljujući kome je postala planetarno popularna. Marlen Ditrih je tada prvi put obukla muško odelo i pokrenula revoluciju u modi.

– Sve do 1939. Hitler mi je slao poruke da se vratim u Nemačku, a kada sam odbila, rekao je kako može da me učini veoma nesrećnom. Znala sam na što misli i gotovo sam poludela od brige da će svoj bes iskaliti na tebi. Stvarno si bila hrabra, sestra mi je rekla da si u stanu skrivala prijatelje Jevreje – pisala je majci koja ju je videla tek 1945, posle 13 godina. Tokom pedesetih sve više je počela da konzumira alkohol, ali i da pije lekove.

Povlačenje u ilegalu

– Teško je biti živa legenda i stalno izgledati onako kako to drugi od vas očekuju, uvek imati 30… Čak i kad si mlad to je naporan posao. Uvek stavljati periku, šminku i negovati telo – govorila je. To je bio razlog zbog koga se 1979. povukla u pariski stan u kome je živela sve do svoje smrti 6. maja 1992. godine.

Kada ju je predsednik Kenedi pozvao u Belu kuću, brzo su prošetali do njegove spavaće sobe. Iako se u početku opirala govoreći da više nije tako mlada, brzo se predomislila i molila ga da joj ne uništi frizuru jer je kasnije imala nastup. Posle tri do šest minuta koliko je sve trajalo, predsednik je zaspao. Marlen se spremila jer je već kasnila i slučajno je probudila Džeka.

Posegnuo je za novčanikom, koji je očito služio za takve stvari. Sa peškirom oko struka, otišao je do lifta i rukovao se s njom, ali nešto ga je mučilo: – Ako te pitam, hoćeš li mi reći istinu? Nije mu obećala, ali je ipak klimnula: – Da li si spavala sa mojim ocem? – upitao ju je. Znajući šta želi da čuje, odgovorila je: – Pokušavao je, ali nismo.

Džek je pobedonosno izjavio: – Znao sam da taj seronja laže – najbolje je opisao zavodnicu i istinsku legendu njen prijatelj Gor Vidal.