Korleone, legendarna porodica koja je ujedno i misterija.

Jednostavno – ono nešto što bi se trebalo naći uz muziku Mocarta Baha na zlatnoj izgraviranoj ploči Vojagera. Koju bi poslali u svemir kako bi se vanzemaljci upoznali s našom kulturom. Ako bismo je slali ponovno. Frensis Ford Kopola je zaključno sa 1990. u čovečanstvo lansirao epsku trilogiju Kum (Godfather). I zacementirao svoj tron među istorijskim ličnostima filmske industrije- zauvek. Devet sati materijala koje nam je poklonio nešto je čemu vredi posvetiti ceo dan. Iako nismo baš sigurni ko u današnje vreme ima volje ili vremena da odgleda jedan evergin filmski maraton – verujemo da je to poduhvat za koji su spremni samo istinski, predani filmofili.

No, ne kažemo da to ne može svako…

The Godfather / Kum (1972.)

Počnimo s fun factom koji verovatno svi znate – konjska glava u legendarnoj sceni koju ni ne treba prepričavati – je bila prava. Nismo sigurni je li i vrisak Džona Marlija bio pravi – s obzirom da se na probama koristila veštačka glava. Ne bi nas čudilo da se istinski izvrištao kad su se kamere stvarno upalile.

Famozna rečenica „Leave the gun. Take the cannoli.“(Ostavi pištolj, ponesi kanole) nakon izvesne… Khm… Tipične mafijaške aktivnosti bila je čista improvizacija Ričarda Kastelana kojom je spontano i nenadajući se, zauvek obeežio svoj lik Pitera Klemenze.

Reči „mafija“ i „mob“ se uopšte ne koriste u filmu. Ali, ne slučajno – to je bila stvar dogovora Kopole s Italian-American Civil Rights League, organizacijom koja se bavi borbom protiv stereotipa prema navedenoj grupaciji. Najbliži pojam se pojavljuje u filmu kao naslov u novinama „Mobster Barzini Questioned in Unworld Feud“ dan nakon Majklovog (Al Paćino) pokolja u italijanskom restoranu.

Reč „don“ ne znači ono što mislite. U italijanskom jeziku, izraz bi bio puno bliži značenju „poštovanog ujaka“, nego „kriminalnog šefa-ubice“ (setite se kako se katolički popovi inače zovu don Franjo, don Šime, don Petar…). Ovo potonje značenje je, moglo bi se reći, u hodu izmislio Mario Puzo, autor knjiga Kum i – jednostavno se zadržalo.