Metju Peri, zvezda poznate serije „Prijatelji“ trenutno je zaokupljena promocijom svoje autobiografske knjige, koja će se za nekoliko dana naći  na tržištu.

Glumac je u poslednjem intervjuu otkrio koliko ga je koštala dugogodišnja borba protiv zavisnosti od droge, alkohola i jakih lekova protiv bolova. Peri je procenio da je potrošio čak 9 miliona dolara u luksuznim centrima za rehabilitaciju narkotika.

„Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar“

Tačno 1. novembra izlazi dugo očekivana knjiga Metjua Perija „Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar“. U svojoj autobiografiji, glumac kultne uloge Čendlera Binga u seriji „Prijatelji” priča, između ostalog, o višegodišnjoj borbi sa zavisnošću, koja ga je pre nekoliko godina dovela blizu smrti.

Na stranicama knjige on takođe otkriva dramatične posledice zloupotrebe droga i alkohola. Kao što su erektilna disfunkcija i ozbiljni problemi sa zubima . On je opisao kako je jednog dana trčao kod zubara sa sopstvenim gornjim zubima u džepovima, koji su mu ispali dok je jeo tost sa puterom od kikirikija.

– Samo su ispali. Da, svi – Peri je priznao.

Borbi protiv zavisnosti koja je opisana u knjizi posvećen je i veliki deo intervjua koji je glumac dao „Njujork tajmsu”. Peri je otkrio da je uložio bogatstvo u lečenje.

– Verovatno sam potrošio oko 9 miliona dolara pokušavajući da se otreznim – otkrio je on. Peri je nekoliko puta išao u razne centre za narkomane. Skupi tretmani tek su nedavno doneli željeni efekat – zvezda je nedavno proslavila 18 meseci od kako je trezan.

Doktori mu davali 2% šanse da preživi

Ranije, u intervjuu za magazin People, glumac je ispričao o događaju koji je bio početak njegovog puta ka potpunom napuštanju stimulansa. Pre nekoliko godina završio je u bolnici nakon rupture debelog creva zbog prekomerne konzumacije opioida. Kako je naglasio, lekari su mu dali 2 odsto šanse da preživi. Kasnije je morao da prođe kroz nekoliko meseci rekonvalescencije, tokom kojih je nosio kesu.

„Moj terapeut mi je rekao da kada sledeći put razmišljam o uzimanju oksikodona, treba da zamislim da će kesa biti sa mnom do kraja života. Bilo je malo svetla u tunelu u koji sam počeo da puzim. Danas ne ne želim više da posegnem za opioidima“, priznao je on.

U istom intervjuu Peri je primetio da su mu kolege na snimanju serije „Prijatelji” godinama unazad bile velika podrška. I to je bilo vreme kada je zvezda uzimala u proseku 55 tableta Vicodina dnevno – izuzetno snažnog leka protiv bolova, čiji je efekat uporediv sa morfijumom.

– Bili su neverovatno strpljivi i razumljivi. Baš kao i pingvini, kada je jedan bolestan ili povređen, drugi brinu o njemu. Pomažući mu da se kreće dok ne povrati punu kondiciju. To su naši članovi glumačke ekipe uradili za mene – priznao je glumac.