Jovan Joca Jovanović, filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović preminuo je u Beogradu 3. avgusta , u 83. godini, saopštili su iz Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Rođen je 31. maja 1940. godine u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio. Kao i televiziju srednjemetražnim igranim filmom „Izrazito ja“ (1967), koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku. (U žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič). Film je distribuiran u SAD.

Dokumentarni film „Kolt 15 GAP“ (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu,

Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu. (Objavljena povodom 50 godina festivala), a američki istoričar filma E. Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu „Istorija svetskog dokumentarnog filma“.

Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: „Revolucija koja teče“ (1972). „Radni ljudi umetnici“ (1975). „Narkomani“ (1976), „Čovek koji je pravio sisteme“ (1990), „Vukovar zašto“ (1991).

Igrani film „Mlad i zdrav kao ruža“ (1971), prikazan na Festu 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike Fipresci i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Jovanovićevi filmovi, pre svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima. Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma.

Bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog Zavoda kulturnih delatnosti Republike Slovenije u Ljubljani. Na postdiplomskim studijama Pedagoškog fakulteta u Ljubljani Jovanović je predavao predmet „Film i video“.

Jovan Joca Jovanović je autor knjiga „Uvod u filmsko mišljenje“ i „Uvod u dramaturgiju filma“.