Selena je rođena 1971. u Teksasu, u američko-meksičkoj porodici, u vaspitnom duhu Jehovinih svedoka. Njen vokalni i muzički talenat je prepoznat još dok je bila devojčica od strane njenog oca koji je u mladosti pevao u bendu „Los Dinos“. Kasnije, on je otvorio restoran „Papagallos“ i baš tu je Selena napravila prve korake u muzičkoj karijeri sa bendom „Selena Y Los Dinos“ u kom su pored nje bili i njeni rođeni brat i sestra. Međutim, biznis sa restoranom je propao, otac je bankrotirao i porodica je morala da se seli. Ipak, Selinin bend nije propao i oni su tezgarili na venčanjima, proslavama i festivalima u južnom Teksasu. Zbog sve učestalijih nastupa, ona je srednju školu završila vanredno.

Nakon nekoliko godina Selenin bend se proširio na još par članova i oni su počeli da snimaju za malu izdavačku kuću. Prvi album „Mi Primeras Grabaciones“ izašao je 1984. godine i nije doživeo prvobitni uspeh. 1986. godine snimili su album „Alpha“, a 1988. albume „Precios“ i „Dulce Amor“. Godinu dana nakon ta dva albuma kada je imala samo 15 godina, Selena je dobila Tejano muzičku nagradu za najboljeg ženskog vokalistu i izvođača. Njen muzički uspon je krenuo i narednih sedam godina, onaj je osvaja nagradu za nagradom. Njen poslednji album „Selena Live!“ iz 1993. godine osvojio je Grammy za najbolji meksičko-američki album čime je Selena postala jedini Tejano muzičar koji je osvojio Grammy nagradu.

Selena i njen privatni život

Njen privatni život bio je pun sjaja kao i poslovni. Godine 1992. se udala za kolegu iz benda Chris Pereza. Ona je takođe imala i svoju lanac butika Selena Etc. Inc. U pogledu fan klubova, Selena i njena porodica ih je izbegavala, sve dok nije upoznala Yolandu Saldivar, tetku njene prijateljice iz detinjstva. Saldivar je uspela da ubedi porodicu da je osnivanje fan kluba dobra ideja. I tako je ona postala predsednica Seleninog fan kluba. Ubrzo po osnivanju klub je imao preko 9000 članova.

Kako pozicija Saldivar nije bila plaćena. A ona je bila vrlo marljiva u svom poslu, Selena ju je unapredila u menadžera lanca njenih butika. Međutim, ispostavilo se da je Selena pogrešila što je verovala Saldivar. I što joj je bila bliska i za to je, nažalost, platila visoku cenu. Dizajner je koji je radio u kompaniji dao je otkaz, govoreći da nije mogao da radi sa Saldivar. I da ona nije vršila distribuciju garderobe, kao i da je zloupotrebljavala poziciju radi pronevere novca.

Tragičan momenat dogodio se 31. marta 1995. godine, kada se Selena našla sa u hotelu u teksaškom gradu Corpus Christi Saldivar kako bi pričala sa njom o problemima koji su se dogodili u firmi. Nakon razgovora, Saldivar ju je upucala u leđa. Selena je uspela da dođe do hola hotela nakon čega se onesvestila. Umrla je u bolnici nekoliko sati nakon.

Ubistvo se dogodilo dve nedelje pre njenog 24. rođendana. Iako se njen život tragično i prerano završio, njen duh i dalje živi. 2004. Godine posthumno je objavljen njen crossover album „Dreaming Of You“ koji je postao četvorostruko platinum.

Jennifer Lopez, igrajući ulogu Selene u istoimenom filmu, rekla je za Selenu da je bila neverovatna, prelepa duša, puna radosti, muzikalnosti i emocija, koja je bila ugašena na samom početku. Od 2015. godine održava se dvodnevni festival u Selininu čast, u Corpus Christi gradu pod nazivom Fiesta de la Flor. Selena je posthumno dobila i MAC makeup kolekciju inspirisanu njenim likom i delom – #MACSelena.