Beogradska galerija „Novembar“ predstaviće izložbu pod nazivom “Mi”. Na izložbi će biti prikazane neke od najboljih fotografija braće Srđana i Gorana Vejvode, nastale u periodu “novog talasa”. Inače, legendarnog perioda popularne kulture sa prelaza iz sedamdesetih u osamdesete godine prošlog veka.

„Novi talas“ obeležio je muzički i uopšte umetnički život, počev od Beograda odakle se širio prostorom bivše Jugoslavije. Preplitanjem dokumentarističkog i umetničkog pristupa fotografiji, braća Vejvoda uspešno su “uhvatili” tadašnji stil života i kreativni naboj velikana ove epohe poput Idola, Šarla akrobate, Električnog orgazma, Ekatarine Velike i mnogih drugih sastava.

„Povod za izložbu je knjiga koju smo moj brat i ja hteli da napravimo od fotografija iz godina “novog talasa”. Prošle godine sam se sreo sa Srđanom Šaperom u galeriji i odlučili smo da napravimo najbolji izbor za izložbu. Ima fotografija vezanih za muziku, jer moj brat Goran bio je muzičar i blisko je sarađivao sa raznim bendovima, ali i fotografija snimljenih u kontekstu života koji smo tada vodili,” objašnjava Srđan Vejvoda.

Brojni predstavnici “novog talasa” bili su prisutni u Galeriji Novembar. Ali i mlađa publika koja silom prilika, kako zaključuje Vejvoda, živi živote daleko i od “najmanjih tragova slobode”. Takvu slobodu su njegovi prijatelji osećali i širili osamdesetih godina prošlog veka.

Izložba “Mi” Srđana i Gorana Vejvode (Beogradska galerija, Kursulina 22), trajaće do 13. Novembra, a svi posetioci mogu je videti svakog radnog dana sem ponedeljka od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 časova i nedeljom od 10 do 14 časova.