Uliks – Davnog februara 1922. godine, irski pisac Džejms Džojs napisao je jedan od najboljih i najuticajnijih romana svih vremena.

Radnja celog romana odigrava se tokom jednog dana, 16 juna 1904. godine. A zato se danas širom sveta obeležava Bloomsday u njegovu čast.

Kada se jedan lutajući irski pisac vratio iz Prvog svetskog rata, rešio je da preradi čuveni grčki mit koji je i dalje ostavljao utisak. A iz toga je nastao Uliks. Roman je prvo objavljen u Parizu, jer u Velikoj Britaniji nisu želeli da štampaju nešto tako „sramotno”. Ostao je zabranjen godinama u Britaniji i u Sjedinjenim Državama, ali to ga nije sprečilo da postane popularan širom sveta.

Radnja romana odigrava se 16. juna 1904. godine i prati Leopolda Bluma tokom šetnje Dablinom. Dok prati korake i avanture Homerovog Odiseja nakon povratka iz Trojanskog rata. Danas se u Dablinu, ali i širom Irske obeležava ovaj dan. A i fanovi širom sveta slave svakog juna.

Irsko ministarstvo spoljnih poslova napravilo je i video zajedno sa partnerima širom sveta, koji je sniman na pet kontinenata i u kome govore, između ostalih, komičar Stiven Fraj i umetnica Amanda Kugan.

Uliks je ne samo jedno od najboljih književnih dela svih vremena, već i roman koji je veoma zahtevan za čitanje, u kome treba obratiti pažnju na svaku fusnotu, a naročito u prevodima (ovde moramo spomenuti sjajan prevod na srpski Zorana Paunovića).