„Usekovanje“ je rilm u režiji Siniše Cvetića, najavili su iz Filmskog centra Srbije.

Moskovski filmski festival ove godine biće održan po 44. put, ali u izmenjenom terminu – od 26. avgusta do 2. septembra, a deo glavnog takmičarskog programa, uz šest drugih filmova, biće i srpski dugometrražni igrani film „Usekovanje“ u režiji mladog Siniše Cvetića, a po scenariju Davida Jovanovića.

U pitanju je međunarodna premijera ovog ostvarenja nastalog zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

„Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana Jovana.

Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol. Kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih. Ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež. Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić. Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

Film je realizovan u produkciji „Košutnjak filma“, producent filma je Zoran Janković. Umetnički direktor Slobodan Terzić, a direktorka filma Višnja Nikitin.

U selekciju kratkog metra na moskovskom festivalu međunarodnog i takmičarskog karaktera, A kategorije, uvršten je i diplomski film „Sami zajedno“ Aglaje Filipović, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.

U ovom dvadesetominutnom filmu glume Jovana Dragaš i Vladimir Gvojić, a sinopis otkriva sledeće: vraćajući se kući Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu.

Zbog nepredvidivih okolonosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu.

Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost.