Rodžer Voters, bas gitarista, tekstopisac i vokal slavnog rock benda Pink Floyd danas puni 79 godina. Ovaj muzički virtuoz slavu je stekao u periodu od 1965. do 1984. godine, kao istaknuti član i suosnivač ovog slavnog britanskog rock sastava. Voters je napisao veći deo tekstova Pink Floyda, a najveći autorski pečat u njegovoj bogatoj karijeri su svakako albumi „The Dark Side of the Moon“, „Wish You Were Here“, „Animals“ i „The Wall“. Ovi vanvremenski albumi koji su ušli u istoriju rock muzike i dalje su jako cenjeni kod publike, iako je od objavljivanja prošlo nekoliko decenija.

Na samom početku priče, koja će kasnije postati antologijska, Pink Floyd kreće na turneju sa tada već poznatim gitaristom Džimijem Hendriksom. Turneja sa popularnim „Slouhendom“ dogodila se 1967. godine u Americi. A nema sumnje da je originalnoj postavi Pink Floyda predstavljala fantastično iskustvo. Ono što takođe treba istaći, a tiče se rane faze benda, je činjenica da su iste godine učestvovali u filmu Pitera Vajtheda Tonite Let’s All Make Love in London“

Rodžer Voters u kasnijem periodu skupa sa ostalim članovima benda objavljuje nekolicinu albuma, koji su podigli lestvicu rock muzike na jedan viši nivo. Koliko su ti albumi imali uticaja na publiku, svedoči činjenica da su svoje albume prodali u 250 miliona primeraka širom sveta. Rezultat svega ovoga je ogroman broj nagrada. A najznačajnija je svakako, ulazak u Rokenrol kuću slavnih 1996. godine.

Slavne numere

Tokom svog postojanja, bend je na svojim antologijskim albumima uz nekolicinu singlova objavio mnoge hitove. Te stvari su i dan danas jako slušane. A neke od tih vanvremenskih stvari su svakako pesme poput:  „Time“, „Eshoes“, „Hey You“, „Another Brick In The Wall“, „High Hopes“, „Mother“, „Have A Cigar“, „Wish You Were Here“, „Comfortably Numb“, „Sorrow“, „Us And Them“ itd.

Izdvojili smo samo jedan deo pesama ovog fantastičnog rock sastava. A pesma „Us And Them“, poslednja u nizu koju smo naveli, poslužila je Rodžeru Votersu kao naslov za svoj film, snimljen 2017. godine. Voters je sa ovim ostvarenjem učestvovao na četrnaestom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, pod nazivom „Beldocs“.

Raskol u bendu

Svetska slava koju je stekao Pink Floyd nije učvrstila odnose među članovima benda. Čak šta više, vremenom su se svi više razjedinjavali. Kako je vreme prolazilo, već pomenuti vokal i basita benda Rodžer Voters, sve češće je imao sukobe i nesuglasice sa ostalim članovima. Naročito sa Dejvidom Gilmorom. Voters, kao i gitarista Gilmor, takođe vokal benda, smenjivali su se u periodima dominacije. Ni jedan nije odstupao od svojih ideja.

Konačno, sve češće nesuglasice i poteškoće u pronalasku kompromisa dovele su do konačnog raspada benda 1984. godine. Ni kasnije, oko polaganja prava na autorske albume, kao i na korištenje samog imena benda nisu mogli pronaći zajednički jezik. Ipak, ostali članovi Gilmor, Mejson i Rajt su nastavili nastupati pod starim imenom. Što je izazvalo gnev kod Votersa i podstaklo ga da pokrene tužbu. Na sudu su, ipak, uspeli da izglade odnose. Te je Voters popustio i dozvolio Dejvidu da nastupa sa starim imenom benda.

Nakon raspada Pink Floyda, Rodžer Voters je započeo solo karijeru.

2005. godine, bend je pokušao ponovo da se okupi. Sastali su se u nameri da zakopaju ratne sekire. Te nastave tamo gde su davno stali. Međutim, od toga nije bilo ništa. Dogovor nije postignut. A Voters je jednom prilikom izjavio: “Osećam se kao otac deteta kojeg su oteli i prodali lancu prostitucije”.

Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo u kakvom je danas odnosu sa bivšim saradnicima i članovi benda. Ali ono što možemo je da ovom slavnom virtuozu rokenrol muzike čestitamo 79. rođendan.