Sinoć je u Beogradu svečano otvoren 56. Bitef pod sloganom: „Mi, junaci rada svog“, izvođenjem predstave „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima“. Prema koreografiji Jana Martensa iz belgijskog Antverpena.

Ova predstava je pametan, topao i duhovit esej o savremenom plesu. Plesu koji spaja i prožima različita pitanja i stavove, između ostalog i pitanje plesa kao fizičkog rada i najavljuje glavni tematski fokus festivala koji će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima.

Na otvaranju, konferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike osnivača festivala grada Beograda, publiku, novinare i kritičare. On je posebno pozdravio i nekoliko stotina pozorišnih profesionalaca iz inostranstva. Oni će narednih dana posetiti Bitef i učestvovati u njegovim programima. Oni će, kako je rekao, učiniti da i u ovim zaista teškim vremenima Beograd bude, bar na deset dana, svetska pozorišna metropola.

Festival je proglasila otvorenim ruska kritičarka, rediteljka i kustoskinja Marina Davidova.