Dokumentarac Moonage Daydream na 18. Filmski festival Slobodna zona prikazivaće filmove od 3. do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada i Niša. U 14 programskih celina biće prikazano preko 60 igranih i dokumentarnih ostvarenja autentičnog izraza, koja teraju na razmišljanje i preispitivanje.

Evo nekih od ovogodišnjih festivalskih poslastica:

Moonage Daydream: Filmska odiseja o Dejvidu Bouviju nije klasični dokumentarac, kaže reditelj Bret Morgen. Bouvijeva porodica omogućila mu je pristup bez presedana celokupnoj arhivi, koju je sam Dejvid pažljivo sakupljao decenijama. Morgen je pet godina radio na filmu, od čega je čak tri proveo pregledajući kompletnu umetničku zaostavštinu Dejvida Bouvija.

Morgen je do sada je snimio dokumentarce o Kurtu Kobejnu, Roling stounsima, Džejn Gudal i Robertu Evansu, a nominovan je za Oskara za film On the Ropes.

Srećno, Leo Grande (Good Luck To You, Leo Grande): Ema Tompson u, kako su neki kritičari ocenili, ulozi karijere, igra penzionisanu učiteljicu koja, nakon smrti supruga, odlučuje da konačno doživi orgazam i za to angažuje mladog žigola.

Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush): Višestruko nagrađivani nemački reditelj Andreas Drezen ponovo pokazuje kakav je majstor u kombinovanju eksplozivne teme (u ovom slučaju zasnovane na stvarnim događajima) i svakodnevnih muka običnog čoveka. U fokusu njegovog novog filma je majka, supruga i domaćica. Vrlo temperamentna Rabije Kurnaz iz Bremena koja će, u pokušaju da spasi sina Murata iz zloglasnog Gvantanama, stići do Vašingtona i pred Vrhovnim sudom SAD pokrenuti postupak protiv Džordža Buša Mlađeg. Glavna glumica Meltem Kaptan nagrađena je za najbolju glumicu u Berlinu. A Srebrnog medveda film je dobio i za scenario (Lejla Štiler).