Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata. Sve ovo svedoči o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Sremskim Karlovcima.

Sava Vladislavić Raguzinski

Opština Sremski Karlovci i Kulturni centar „Karlovačka umetnička radionica“ sa ponosom predstavljaju izložbu o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom. Inače, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Uvek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vek kasnije.

Vivaldi mu je posvetio operu

Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živeo, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu. Kao i delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Sremskim Karlovcima. Zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića. Njemu je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava. Te da mu dodeli zasluženo mesto u nacionalnom pamćenju.

Posebna nam je čast da Vas pozovemo da svojim prisustvom uveličate svečano otvaranje izložbe o grofu Savi Vladislaviću. Te predstavljanje romana „Durbin grofa Save Vladislavića“ u Kulturnom centru „Karlovačka umetnička radionica“ u utorak 18. oktobra 2022. u 19 časova.

Učestvuju:

· Aleksandar Stojkečić, istoričar, predsednik opštine Sremski Karlovci

· Dr Georgi Engelhardt, istoričar, viši savetnik Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom”

· Velimir Ivanović – autor romana „Durbin grofa Save Vladislavića“

· Gordana Milosavljević – sestra Vladimira Davidovića

· Branko Vukomanović – koautor izložbe